Početna » Geoanalitika » BRIKS proširuje uticaj: 13 novih partnerskih zemalja ulazi u savez

Proširenje koje menja globalni poredak

BRIKS proširuje uticaj: 13 novih partnerskih zemalja ulazi u savez

BRIKS alijansa zvanično dodaje 13 novih nacija kao partnerske zemlje, prema saopštenju na BRIKS samitu. Prema izvorima sa samita, sledeće zemlje su pozvane da se pridruže bloku kao partneri:

Prvi izveštaji sa samita

Izveštač WIO News-a, Sidhant Sibal, prvi je objavio novu listu partnerskih zemalja BRIKS-a. Samit 2024. godine već je dao dosta naslova, uključujući uvid u dolazeću valutu bloka. Jedna od najvećih tema o kojoj se raspravlja na dnevnom redu BRIKS samita jeste proširenje.

Na prošlogodišnjem samitu, nekoliko novih zemalja je pozvano da se zvanično pridruže bloku. Još uvek nije jasno da li će ove nove BRIKS partnerske zemlje zameniti očekivane pozivnice za članstvo.

BRIKS u rapidnom rastu

BRIKS blok uživa neviđeni rast u poslednje dve godine. Teži da poveća svoje prisustvo na globalnom nivou i poremeti dominantnu ulogu Zapada.

Tokom protekle godine, intenzivirali su napore ka de-dolarizaciji kako bi smanjili oslanjanje na američki dolar. Jedan od glavnih delova ovoga je uključivanje više zainteresovanih zemalja kako bi podržali blok i svrgnuli američki dolar.

Kako je godina odmicala, sve više zemalja je trgovalo sa članicama BRIKS-a bez korišćenja dolara, što je dodatno pojačalo napore na de-dolarizaciji. Sada, sa ekskluzivnim partnerskim zemljama, blok nastavlja da širi svoj uticaj širom sveta.

Jurij Ušakov o novim partnerskim zemljama

Pored toga, trinaest zemalja vodi konsultacije o dobijanju statusa partnerske države BRIKS-a, rekao je savetnik Kremlja Jurij Ušakov za rusku državnu medijsku kuću TASS. Jurij Ušakov je napomenuo: „Zato što će biti neophodno razgovarati sa njima o tome koliko su spremni za punopravno ili bilo koje drugo članstvo u BRIKS-u.”

Jurij Ušakov
Foto: Sputnik Srbija / Jurij Ušakov

Razlika između BRIKS članova i partnera

Prema Ušakovu, pitanje dobijanja statusa partnerske zemlje „je predmet konsultacija između delegacija, a o njemu će raspravljati lideri” država BRIKS-a, izvestio je i TASS.

Takođe, važno je razlikovati članove BRIKS-a i partnere BRIKS-a. Za razliku od partnera BRIKS-a, zvanični članovi imaju pravo glasa u poslovima bloka, puno učešće na samitima i sastancima, kao i potpunu posvećenost i zastupanje bloka.

BRIKS partnerima je dozvoljeno samo selektivno uključivanje i učešće u poslovima BRIKS-a, dok ostaju učesnici i u drugim međunarodnim inicijativama bez potpune posvećenosti BRIKS-u.

Ipak, svi novi BRIKS partneri imaju potencijal da postanu punopravni članovi u budućnosti, ali trenutno nisu odmah primljeni iz određenih razloga poznatih samo bloku.

Izvor: TASS, watcher.guru

Prevod i priprema: Redakcija Kompas info
Povezani članci:

Portal Kompas Info posebnu pažnju posvećuje temama koje se tiču društva, ekonomije, vere, kulture, istorije, tradicije i identiteta naroda koji žive u ovom regionu. Želimo da vam pružimo objektivan, balansiran i progresivan pogled na svet oko nas, kao i da podstaknemo na razmišljanje, diskusiju i delovanje u pravcu boljeg društva za sve nas.