Početna » Naša Srbija » Jezero Spajići – Oaza tišine i prirode na planini Tari

Skriveno u prelepim predelima Nacionalnog parka Tara

Jezero Spajići – Oaza tišine i prirode na planini Tari

Jezero Spajići, skriveno u čarobnim predelima Nacionalnog parka Tara, predstavlja pravi biser među jezerima ovog kraja. Nastalo je veštačkim putem, pregrađivanjem Belog Rzava, čime je omogućeno formiranje akumulacije koja služi ne samo za estetski užitak, već i kao značajan deo ekosistema i vodozahvata ovog područja.

Ovo prelepo jezero prostire se na površini od oko 11 hektara i smešteno je u neposrednoj blizini brane Zaovinskog jezera​.

Priroda i pejzaž

Spajićko jezero okruženo je gustom šumom i brežuljcima, a njegova smaragdno zelena i kristalno čista voda daje mu poseban šarm i lepotu. Iako je veštačko, sa visine izgleda poput pravog prirodnog jezera, smeštenog između litica i zelenila, čineći ga jednim od najlepših pejzaža i pogleda Srbije​.

Jezero Spajići na Tari
Foto: Prenoćište Tara

U okolini jezera, posetioci mogu pronaći veliki broj staza za šetnju, koje vode kroz guste šume i otkrivaju zadivljujuće prizore kanjona i planinskih grebena.

Rekreativni sadržaji

Kupanje u jezeru Spajići je veoma popularno, naročito tokom leta kada tirkizno plava voda pruža osveženje. Postoji uređena plaža, što ovo mesto čini privlačnim za posetioce koji traže opuštanje u prirodi.

Pored toga, ljubitelji ribolova mogu uživati u sportskom pecanju. Jezero je poznato po mogućnosti ulova krupnih klena, a ribolov je dozvoljen isključivo varaličarskim i mušičarskim priborom s udicama bez povratne kuke​.

Prostor za izletnike

Jezero Spajići je idealno za jednodnevne izlete i piknike. Na njegovoj obali nalazi se deo namenjen izletnicima, sa stolovima za ručavanje, natkrivenim prostorima i kontejnerima za otpad, što omogućava očuvanje čistoće ovog područja.

Mnogi posetioci se odlučuju za boravak u prirodi u ovom mirnom kutku planine Tare, gde se mogu opustiti uz pogled na jezero ili prošetati do obližnjih vidikovaca, sa kojih se pružaju spektakularni pogledi na prirodu​.

Letnjikovac sa pogledom na jezero pruža savršen kutak za odmor. Blizina vidikovaca, poput Ravne stene, omogućava fantastične panoramske poglede na okolni pejzaž i kanjon „Sklopovi“.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by www.TARA.RS (@tara_smestaj)

Ekološki značaj i endemske vrste

Ovo područje je poznato i po velikom biološkom značaju. Na lokaciji Zaovine, u blizini jezera Spajići, dr Josif Pančić je otkrio čuvenu Pančićevu omoriku, retku i endemsku biljku koja raste samo na ovim prostorima. Ova vrsta dodaje dodatnu vrednost celokupnom ekosistemu Tare, čineći jezeru Spajići i njegovu okolinu važnim odredištem za ljubitelje prirode, ekologe i botaničare​.

Pančićeva omorika
Foto: Sputnik Srbija / Pančićeva omorika

Pristup i blizina drugih znamenitosti

Jezero Spajići je lako dostupno za posetioce. Smešteno je na samo nekoliko kilometara od brane Lazići i do njega se stiže asfaltnim putem koji je jasno označen putokazima. Parking prostor u blizini omogućava posetiocima da lako pristupe jezeru i provedu dan u prirodi.

U blizini jezera nalaze se i drugi prirodni biseri Nacionalnog parka Tara, kao što su Zaovinsko jezero i mnogobrojni vidikovci, što omogućava bogatu turističku ponudu u ovom kraju​.

Zaovinsko jezero na Tari
Foto: TARA.RS / Jezero Zaovine

Jezero Spajići, sa svojom netaknutom prirodom, čistom vodom i mirnom atmosferom, predstavlja idealno mesto za one koji žele da pobegnu od svakodnevne gužve i urone u autentični doživljaj prirode. Nudi savršenu kombinaciju rekreacije i užitka u prirodnim bogatstvima naše prelepe zemlje, čineći ga dragocenim odredištem za sve ljubitelje planine Tare.

Izvor: Tara Planina, Ona.rs, Prenociste Tara

Pripremila redakcija Kompas info
Povezani članci:

Portal Kompas Info posebnu pažnju posvećuje temama koje se tiču društva, ekonomije, vere, kulture, istorije, tradicije i identiteta naroda koji žive u ovom regionu. Želimo da vam pružimo objektivan, balansiran i progresivan pogled na svet oko nas, kao i da podstaknemo na razmišljanje, diskusiju i delovanje u pravcu boljeg društva za sve nas.