Početna » Slobodna zona » Đorđe Mihailović dobija spomen-bistu na Zejtinliku

Zbog velikih zasluga

Đorđe Mihailović dobija spomen-bistu na Zejtinliku

Čuvar srpskog vojničkog groblja Zejtinlik, pokojni Đorđe Mihailović dobiće spomen-bistu u okviru kompleksa srpskog vojničkog groblja Zejtinlik u Solunu u Grčkoj.

Saopšteno je iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije.

Ovo je odlučeno na sjednici Odbora Vlade Srbije za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, kojom je predsedavao ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Nemanja Starović.

Na sednici je usvojena izmena i dopuna aktuelnog državnog programa obeležavanja godišnjica istorijskih događaja oslobodilačkih ratova Srbije. Donet je i zaključak kojim se prihvata mišljenje Saveta za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije o podizanju spomen-biste Đorđu Mihailoviću.

Đorđe Mihailović rođen je u Solunu 1. maja 1928. godine. Bio je čuvar srpskog vojničkog groblja Zejtinlik u Solunu, a umro je 2. jula 2023. godine.

Više od pola veka dočekivao je i ispraćao potomke srpskih ratnika stradalih na Solunskom frontu u Prvom svetskom ratu, pokazivao im gde su pohranjene kosti njihovih predaka i čuvao humke 8.000 srpskih stradalnika.

Mihailović je bio čuvar groblja do maja 2022. godine, a odstupio je zbog narušenog zdravlja. Odlikovan je jula 2014. godine Ordenom srpske zastave drugog stepena. Dana 11. novembra 2021. godine uručeno mu je priznanje Majka Srbija u ime države Srbije.

Izvor: Tanjug

Pripremila redakcija Kompas info
Povezani članci:

Portal Kompas Info posebnu pažnju posvećuje temama koje se tiču društva, ekonomije, vere, kulture, istorije, tradicije i identiteta naroda koji žive u ovom regionu. Želimo da vam pružimo objektivan, balansiran i progresivan pogled na svet oko nas, kao i da podstaknemo na razmišljanje, diskusiju i delovanje u pravcu boljeg društva za sve nas.