Почетна » Геоаналитика » Велики повратак Вагнера за напад на Харков

Велики повратак Вагнера за напад на Харков

Припадници плаћеничке оружане формације Вагнер вратиће се са мисије у Африци на фронт у Украјини по налогу Кремља, објавио је амерички Институт за проучавање рата, позивајући се на руске изворе.

Како се наводи део припадника Вагнера ће бити пребачен у Белгородску област на самој граници Русије и Украјине одакле ће се даље распоредити за деловање у правцу Харкова.

Белгородска област налази се на само 40 километара од другог највећег града у Украјини, а већ се увелико спекулише да ће управо Харков бити нови циљ руске офанзиве.

Поред тога, територија Белгородске области активно је укључена у сукоб пошто украјинска војска готово свакодневно ракетира Белгород.

Мисија у Африци

Према тврдњи извора Института за проучавање рата ICW, у Москви сматрају да генерал-пуковник руског Главног војног обавјештајног директората (ГРУ) Андреј Аверјанов није успео да се држи задатих рокова када је у питању развој Афричког корпуса као Вагнерове филијале на том континенту. „У току су припреме за пребацивање одабраних јединица из Африке у Белгородску област“, навео је извор вашингтонског института.

У извештају ICW се наводи да би актуелна регрутација вагнероваца за Афрички корпус могла да буде само маска за окупљање плаћеника како би се пребацили у Белгородску област.

Украјински Kyiv Times наводи да су припадници Афричког корпуса распоређени 12. априла у Нигеру, а остаје нејасно да ли извор ICW тврди да ће цео корпус потпуно обуставити операције у Африци или ће само поједине јединице бити пребачене на руско-украјинску границу.

Пуковник на новом задатку

Генерал-пуковник Андреј Аверјанов наводно је раније био члан руске делегације која је имала контакте са званичницима Буркине Фасо, Нигера и Малија. Наводи се да је током тих састанака деловало да је он дубоко ангажован у покушајима руске владе да преузме или интегрише „Вагнер групу“.

Истиче се да се Аверјанов налази на челу јединице 29155 ГРУ, која је раније повезивана са разним инцидентима, укључујући покушај убиства бившег руског агента Сергеја Скрипаља 2018. у Великој Британији. У извештају се додаје да су недавне истраге указивале да је ова јединица наводно учествовала у нападима енергетским или акустичним оружјем на особље америчке владе како у САД тако и у иностранству.

Украјински новински ресурси шире информације о предстојећем нападу на Харков од стране снага руске приватне војне компаније Вагнер. Претпоставља се да је после успешног заузимања Бахмута, затим мисије у Африци Харков изабран за следећу мету војне операције. Извори тврде да су информације о таквим плановима прошле кроз неколико слојева анонимности и завршиле као стратешки план, од самих „Вагнерових”. У публикацијама на украјинским информативним платформама се наводи да се руска команда придржава стратегије одбрамбених дејстава која треба да доведу до неуспеха контраофанзиве Оружаних снага Украјине. Ово је од стратешког значаја, јер без контроле овог града свака офанзива на подручју Славјанска и Краматорска може бити погођена у бок. Поред тога, контрола над Харковском регијом ојачаће безбедност пограничних региона.

Извор: Политика

Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.