Почетна » Геоаналитика » Званично: Бајден и Трамп осигурали председничке номинације

Званично: Бајден и Трамп осигурали председничке номинације

Председник САД Џозеф Бајден и бивши председник Доналд Трамп формално су осигурали председниче номинације Демократске, односно Републиканске странке, након победа на примарним изборима у Џорџији, Мисисипију и држави Вашингтон, што значи да ће се поново сусрести на председничким изборима у новембру.

Бајден је на страначким изборима освојио више од 1.968 делегата, колико је било потребно да би формално осигурао председничку номинацију демократа, а Трамп неопходних 1.215 за републиканску.

Кандидатура Џозефа Бајдена биће озваничена на конвенцији Демократске странке у Чикагу у августу, а Трампова на конвенцији у Милвокију у јулу, јавља Глас Америке.

Према америчком изборном процесу, на основу резултата страначких избора у појединачним државама кандидатима се додељују делегати.

Да би осигурао номинацију, кандидат мора да има одређен број делегата који се затим и формално изјашњавају на страначким конвенцијама.

„Суочени смо са отрежњујућом реалношћу. Слобода и демократија су у опасности овде у Америци као никада раније од Грађанског рата. Доналд Трамп води кампању огорчености и освете која угрожава саму идеју Америке.Верујем да ће Американци изабрати да наставе да иду у будућност“, поручио је Бајден у саопштењу након што је осигурао номинацију. Истакао је и да му је част што је освојио другу председничку номинацију демократа.

Након што се претходне недеље из трке за републиканску номинацију повукла Трампова једина преостала ривалка, Ники Хејли, кандидат те странке је већ био познат.

На скупу у Џорџији, Доналд Трамп је поновио неосноване тврдње да су избори 2020. године били покрадени, а Бајдена је критиковао и због тога што није успео да спречи прилив миграната на граници са Мексиком.

Питање имиграције је централно у његовој кампањи, као и друга питања битна за републиканце, као што је абортус и слање америчких фондова у иностранство.

Такође, први пут од 1956. године да су исти кандидати у два изборна циклуса.

Тада је републикански предсједник Двајт Ајзенхауер други пут поразио бившег демократског гувернера Илиноиса Адлаија Стивенсона. Највише делегата у уторак додељивала је Џорџија, која би могла да буде кључна за исход председничких избора у новембру.

Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.