Почетна » Друштво » Ученици Математичке гимназије освојили седам медаља у Казахстану

Ученици Математичке гимназије освојили седам медаља у Казахстану

  На Жаутиковској олимпијади из математике, физике и информатике ученици Математичке гимназије освојили су седам медаља. Златну медаљу из математике освојио је Новак Деспотовић, а бронзану Стеван Радивојевић и Стефан Шебез.

Бронзане медаље из физике освојили су Вукашин Бабић и Јован Милићев. Филип Бојковић освојио је златну медаљу из информатике, а бронзану Михаило Јанчевић.

Ученици су освојили и бронзану медаљу на кошаркашком турниру у оквиру олимпијаде.

На јубиларној 20. Жаутиковској олимпијади у Казахстану учествовало је више од 700 ученика из 17 земаља.

Шта је Жаутиковска олимпијада

Годишња Међународна „Жаутиков Олимпијада“,именована по изузетном казахстанском математичару и академику Жаутикову Оримбеку Ахметбековичу једно је од најпрестижнијих образовних догађаја који се одржава у Казахстану. Талентовани такмичари из више од петнаест земаља суочавају се са софистицираним проблемима из математике, физике и рачунарских наука док сарађују у тимовима, чиме поспешују здраво такмичарско надметање током олимпијске недеље.

С обзиром на чињеницу да се свет нових технологија брзо развија, три области ИЖО-а (математика, физика и рачунарске науке) пружају учесницима дивну прилику да повећају свој интерес за истраживачке активности и интензивирају жељу да дају значајан допринос иновативном технолошком напретку.

Кроз године, програм „Жаутиков Олимпијаде“ постао је све активнији, с бројем учесника који расте са свих крајева света.

Foto: Matematička gimnazija

Успеси ученика ове гимназије нису изостали годинама уназад

Пуних десет година, дакле од 2014. године представници Математичке гимназије из Београда бележе сјајне резултате на овом такмичењу из области информационих технологија, математике и физике. Сваке године, на овом такмичењу у Казахстану, најмање шест ученика ове гимназије освојило је нека од прва три места.

И не само на овом такмичењу, него и на многим другим као што су: Међународна олимпијада у знању која се прошле године одржала у Анталији, Светска физичка олимпијада, Математичка олимпијада у Јапану, Балканијада у Тирани, Ојлерова математичка олимпијада, Математичка олимпијада у Естонији, Међународно такмичење из програмирања „Џон Атанасов“, Отворено првенство у програмирању републике Татарстан, Мендељејевска хемијска олимпијада, Нордијско-балтичка олимпијада из физике, Регионална олимпијада из астрономије и астрофизике итд.

 

Извор: РТС, Izho.kz

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.