Почетна » Друштво » ТикТок се суочава са истрагом ЕУ због кршења правила о заштити малолетника

ЕУ и Европска комисија покренуле истрагу против кинеске компаније

ТикТок се суочава са истрагом ЕУ због кршења правила о заштити малолетника

Европска унија покренула је формалну истрагу како би утврдила да ли је ТикТок прекршио правила о садржају на мрежи, укључујући заштиту деце. Европска комисија саопштила је да је покренула званичне поступке против кинеске платформе за кратке видео снимке због потенцијалних прекршаја Дигиталног закона о услугама (DSA).

„Тикток” треба помно пратити и контролисати услуге које нуде пре свега због ризика које представљају за кориснике без обзира на то да ли су млади или стари. Комисија ће сада спровести велику истрагу – објаснила је Mаргарет Вестагер.

ТикТок-ов алгоритам изазива ефекат „зечје рупе“

Како је најављено, поступак ће се фокусирати на области попут дизајна „Тиктоковог” система, укључујући алгоритам преко кога се може изазвати зависност или створити такозвани „ефекат зечје рупе”, како се назива феномен да апликација засипа кориснике сличним садржајем чим покажу интересовање за неку тему.

Foto: Media Mister

Постоје ризици за ментално здравље, а контролисаће се и алати за проверу старости корисника, мере које обезбеђују њихову приватност, заштиту малолетника, као и транспарентност саме друштвене мреже. Отварање овог поступка овлашћује комисију да спроводи одлуке попут привремених мера.

Истрага се фокусира на заштити малолетника

Истрага се фокусира на области као што су заштита малолетника, вођење евиденције о оглашивачким садржајима и питање да ли алгоритми платформе усмеравају кориснике ка штетном садржају. Комесар ЕУ за унутрашње тржиште, Тијери Бретон, изјавио је да је заштита деце „високи приоритет“ у оквиру DSA. Истрага о безбедности деце на ТикТоку укључује проверу узраста – питање које је прошле године истраживала новинска агенција „Guardian“ – и подразумеване приватне поставке коришћене за налоге деце.

Foto: Cyberwise

„Као платформа која досеже милионе деце и тинејџера, ТикТок мора потпуно да се придржава DSA и има посебну улогу у заштити малолетника на мрежи“, рекао је Бретон. „Покрећемо овај формални поступак кршења данас како бисмо осигурали да се предузму пропорционалне акције ради заштите физичког и емоционалног благостања младих Европљана. Не смемо штедети труд у заштити наше деце.“

Прошлог априла, ТикТок је добио казну од 345 милиона долара

Прошлог априла, ирска регулаторна агенција за податке казнила је ТикТок са 345 милиона евра због кршења закона ЕУ о подацима у вези са управљањем налозима деце. Истог месеца, британски информациони комесар казнио је компанију са 12,7 милиона фунти због незаконите обраде података деце млађе од 13 година који су били испод минималне дозвољене старосне границе за коришћење ТикТока.

Компаније које крше DSA суочавају се са претњом новчаних казни до 6% своје глобалне зараде. ТикТок је у власништву кинеске технолошке компаније „ByteDance“.

ТикТок истиче да им је безбедност младих на првом месту

ТикТок је саопштио да ће наставити да сарађује са стручњацима и индустријом како би обезбедио безбедност младих на својој платформи и да се радује објашњавању овог рада у детаље Европској комисији.

Комисија такође истражује „сумњиве пропусте“ у вези са пружањем јавно доступних података истраживачима од стране ТикТока, као и да ли је компанија испунила захтеве за успостављање базе података огласа који су се појавили на платформи.

Foto: Brown University

Доста тога зависи од сарадње ТикТока у истрази

Рок за завршетак истраге није постављен. Брисел је саопштио да зависи од неколико фактора, укључујући сложеност случаја и степен сарадње компаније под истрагом. Ова анализа ТикТока означава другу истрагу у оквиру DSA, након што је социјална медијска платформа „X“, раније позната као „Twitter“, била предмет формалне истраге Брисела у децембру прошле године. Поступци против „X-a“ фокусирају се на области као што су недостатак блокирања илегалног садржаја и неадекватне мере против дезинформација.

„Apple“ се суочава са казном од 500 милиона долара

Такође, Apple се суочава са великом казном од ЕУ због његовог понашања на тржишту апликација за стримовање музике. Европска комисија испитује да ли је америчка технолошка компанија блокирала пружаоце стримовања музике да обавештавају кориснике о јефтинијим начинима претплате ван њеног „App store-a“. Према информацијама „Financial Times-a“, Брисел планира да изрекне казну од 500 милиона евра, што би представљало преседан против Apple-a након година притужби компанија чије услуге се испоручују путем iPhone апликација.

Европска комисија је одбила да коментарише. Apple није пружио нови коментар, али је упутио на претходну изјаву у којој је рекао да ће одговорити на забринутости комисије „промовишући конкуренцију и избор за европске потрошаче“. Apple досад није био суочен са новчаним казнама због нарушавања конкуренције од стране Европске комисије, иако је од Француске 2020. године добио казну од 1,1 милијарду евра – касније смањену на око 370 милиона евра након жалбе – због противконкурентске сарадње са два велетрговца.

Међутим, Apple и друге велике технолошке компаније су под све већим надзором због забринутости у вези са конкуренцијом. Google се жали на казне од више од 8 милијарди евра које му је изрекла ЕУ у три одвојене истраге о конкуренцији.

Apple је победио у тужби коју је поднела компанија „Epic Games“, творац игре „Fortnite“, која тврди да је „App Store“ илегални монопол. Ова компанија је у децембру добила сличан случај против „Google-a“, који оперише „Android“ софтвер за мобилне телефоне.

Корисници могу да скидају апликације без „Apple-ovog app store-a“

Прошлог месеца, Apple је саопштио да ће омогућити европским корисницима да преузимају апликације без коришћења њиховог властитог „App store-a“, као одговор на Дигитални закон тржишта ЕУ.

Foto: iDownload blog / Apple App Store

Тај закон уводи нове обавезе за дигиталне „чуваре врата“, укључујући Amazon, Microsoft, Apple и Google.

Укратко, ТикТок је суочен са озбиљном истрагом ЕУ због потенцијалних кршења „Дигиталног закона“ о услугама, посебно у вези са заштитом деце на платформи. Apple се такође суочава са потенцијалном казном због наводног блокирања конкуренције на тржишту апликација за стримовање музике.

Важно је напоменути да истраге и поступци нису завршени, а одлуке ће зависити од резултата истраживања и сарадње компанија под истрагом.

Извор: Guardian, Politika

Превод и припрема: Редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.