Почетна » Компас » Теодора Тодоровић — Хуманитарна организација „НУРДОР“

Теодора Тодоровић — Хуманитарна организација „НУРДОР“

Да ли сте се некада запитали како ми као друштво можемо да помогнемо деци која су оболела од карцинома и њиховим породицама? Визија и мисија хуманитарне организације „НУРДОР“, (националног удружења родитеља деце оболеле од рака) од самог оснивања (2003. године) је таква да има за циљ да најугроженијим малишанима и њиховим породицама обезбеди емотивну, практичну и материјалну подршку.

НУРДОР сачињавају родитељи, лекари, медицинско особље, волонтери и сви људи добре воље. Сваком детету оболелом од малигнитета мора бити доступно најбоље могуће лечење и нега, као и психо-социјална подршка целој породици како би што лакше пребродили дуготрајно, болно и исцрпљујуће лечење.

Кроз бројне програме, они се труде да информишу и оснаже родитеље и децу, створе заједницу између њих како би сви заједно лакше пребродили овај период, али и да свим људима пруже све информације о карциному и начину на који могу да помогну.

Како ми као друштво и појединци да им помогнемо?

Иако су донације финансијске природе јако важне у нашем делању, материјално не треба да буде једини циљ. Постоји још много начина како можемо да помогнемо овим предивним малишанима, а пре свега је то подизање свести о овом проблему у нашем друштву.

Болнички услови су од круцијалне важности током овог процеса, с’тога је потребно побољшати услове лечења, иако су услови сада много бољи него што су то били. Дешавало се да родитељи немају место где да спавају приликом лечења свог детета на одељењима, па су често спавали и на столицама како би свом детету пружили љубав и подршку.

Лечење детета траје по неколико месеци у болници, а људи из НУРДОРА су осетили све ове проблеме на својој кожи и у великој мери побољшали услове приликом овог процеса.

Резултат тога рада и залагања су родитељске куће, које представљају бесплатан смештај за породице чија се деца лече. Они се налазе у: Београду, Нишу и Новом Саду, а ускоро се отвара још једна у Београду и у Крагујевцу. Да родитељи не би путовали од места где живе до места где се њихови најмилији лече, ако не морају да бораве на одељењима, онда они бораве у НУРДОРОВИМ родитељским кућама, где су услови много бољи од болничких.

Ту је присутна подржавајућа, охрабрујућа, права породична атмосфера пуна емпатије и љубави где мали суперхероји имају свакодневни контакт са психологом, могућност посете другог родитеља, брата, сестре, баке, деке и слично. Дакле, веома је важно спајање породице и детета, а такође је битно дати подршку и оном родитељу који је са дететом у болници, односно родитељској кући.

С’тога, љубав, емпатија, молитва, психолошка подршка итд.,све су то нематеријалне ствари, а од велике су помоћи за ове малишане који воде битку свога живота. Такође, потребно је вратити веру у наш здравствени систем (и наравно побољшати га).

Foto: Mondo / Slogan Nurdora „I ja se borim“

Неретко се наша деца лече у иностранству

Горућа тема наше свакодневице, скоро сваки дан у вашем окружењу или медијима видите да нека млада особа води битку са овим опасним непријатељем, разне хуманитарне организације, утицајни људи позивају на акцију прикупљања новца СМС порукама за прескупа лечења у иностранству јер је стање постало алармантно.

Цифре тих лечења су огромне, преко пола милиона евра, неке чак и преко милион евра, a годишње у Србији оболи од 300 до 350 деце од малигнитета разних врста.

Као одговор на ово питање, Теодора Тодоровић је истакла да је потребно вратити веру у наш здравствени систем и створити боље услове за лечење наше деце у Србији и да НУРДОР улаже све своје капацитете како би услови лечења били приближно слични као у развијенијим европским земљама.

Ближи се међународни дан деце оболеле од карцинома

Добро познати слоган НУРДОРА „И ја се борим“ и зелене Хулкове рукавице које симболизују храброст, снагу и јачину ових малих суперхероја биће 15. фебруара, на међународни дан деце оболеле од карцинома истакнути у преко 30 градова наше земље.

Foto: BG online

Овај догађај, који организују родитељи деце оболеле од карцинома, кроз овај слоган, „И ја се борим“, истичу колико је важно да се сви ми појединачно боримо за животе ових малишана.

Ове године, као и претходних година, чланови НУРДОРА ће изаћи на тргове ових градова, где ће бити пригодан програм за посетиоце и штандови са промотивним материјалом.

У 13 часова, биће пуштен балон подршке за сву децу која су прошла кроз процес лечења, за ону која су се излечила, али и за ону која нису више са нама и за сву децу која су сада у процесу лечења. На тај начин ће им бити послата порука да нису сами, да можемо да их загрлимо снажно и да се и ми боримо заједно са њима. Поред тога, сви грађани наше земље ће имати могућност да пошаљу СМС поруку са бројем 1 на 1150.

Дакле, пређимо сви са речи на дела. Узмите ваше телефоне у руке и пошаљите СМС поруку са бројем 1 на 1150. На тај начин донирате најугроженијим малишанима који воде битку са карциномом, али и њиховим породицама.

 

 

 

 

 

 

 

Извор: NURDOR

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.