Почетна » Наука » Температуре достигле највиши ниво у последње 174 године

Црни тренд климатских промена се наставља

Температуре достигле највиши ниво у последње 174 године

Сви велики глобални климатски рекорди оборени су прошле године, а за 2024. научници предвиђају још гору ситуацију. Посебно забрињава топлота која се шири океанима и морима и угрожава водене екосистеме.

Светска метеоролошка организација је у годишњем извештају о стању климе на планети изнела податак да су просечне температуре достигле 1,45 степени Целзијуса изнад прединдустријског периода, што је највиши ниво у 174 године вођења евиденције.

90 одсто мора под ударима топлотних таласа

Температуре океана су, такође, достигле највиши ниво у последњих 65 година од када се води евиденција, а више од 90 одсто мора је током године било под ударима топлотних таласа, што је штетило системима исхране.

Планети послат црвени метеоаларм

Због свега тога целој планети је послат такозвани црвени аларм, који означава узбуну због последица глобалног загревања.

„Оно чему смо били сведоци 2023. године, посебно са топлотом океана без преседана, повлачењем глечера и губитком антарктичког морског леда, јесте разлог за посебну забринутост”, казала је Андреа Селесте Сауло, додајући да је температура океана на таквом нивоу да се последице настале због ње ускоро неће моћи санирати.

Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.