Почетна » Геоаналитика » Суд забранио Трампу кандидатуру за председника

Председнички избори САД

Суд забранио Трампу кандидатуру за председника

У сензационалном обрту, Врховни суд америчке државе Колорадо је у уторак прогласио бившег председника Сједињених Америчких Држава Доналда Трампа неподобним за враћање у Белу кућу. Суд је ослањао на ретко коришћену одредбу америчког Устава која забрањује учешће побуњеника у власти. Ова одлука је прва такве врсте у историји САД и могла би да доведе до великог правног спора на националном нивоу.

Судије Врховног суда Колорада, које су све именовали демократски гувернери, сматрају да је Трамп подстицао побуну својом улогом у нападу на Капитол 6. јануара 2021. године, када су његови присталице покушале да спрече потврду изборне победе Џо Бајдена. Због тога, они су одлучили да Трамп не може бити кандидат на председничким изборима 2024. године у тој држави, нити да се о њему гласа ако буде номинован од стране Републиканске странке.

Ова одлука је противна пресуди ниског степена која је раније закључила да Трамп има право да се кандидује за председника, иако је признала да је он учествовао у побуни. Судија окружног суда је тврдио да одредба Устава којом се забрањује побунама да буду на власти не важи за председника.

„Нисмо олако дошли до одлуке”, написале су судије Врховног суда Колорада у свом образложењу. „Свесни смо величине и тежине питања која су пред нама. Такође смо свесни наше свечане дужности да примењујемо закон без страха или наклоности и без обзира на њен утицај на реакцију јавности на одлуке које закон налаже да донесемо”.

Трампови адвокати су обећали да ће одмах уложити жалбу Врховном суду САД, који има последњу реч о уставним стварима. Штаб Трампове кампање је такође саопштио да ради на одговору на пресуду.

Трамп је 2020. године изгубио у Колораду за 13 процентних поена и та држава му не би била потребна да победи на председничким изборима 2024. године.

Суд у Колораду одлучио је да је бивши председник САД Доналд Трамп неподобан за обављање јавних функција због учешћа у побуни против Устава. Ово је први случај у историји САД у којем су тужиоци успели да докажу да је председник кршио Одељак 3 Устава, који забрањује службеницима који су се заклели на Устав да се потом побуне против њега.

Трамп је оптужен да је подстицао своје присталице да нападну Капитол 6. јануара 2021. године, када су требали да буду потврђени резултати избора на којима је победио Џо Бајден. Трампови адвокати су одбацили оптужбу, тврдећи да Одељак 3 не важи за председника, јер он није поменут као „службеник Сједињених Држава” у Уставу и јер се он заклиње да ће „чувати, штитити и бранити” Устав, а не само „подржати” га.

Међутим, окружи судија Сара Б. Волас је одбацила ту одбрану, након што је чула сведочења и доказе на једнонедељном саслушању у новембру. Она је закључила да се Трамп заиста „упустио у побуну” и да Одељак 3 обухвата сваког службеника који се заклиње на Устав, укључујући и председника. Њена одлука омогућава да се у новембру гласа о Трамповом праву на обављање било каквих функција под САД.

Трампов легални тим је жалио на одлуку, али је највиши државни суд Колорада потврдио пресуду. Суд је прихватио аргументацију адвоката шест републиканских бирача из Колорада и других гласача који су подржали тужбу против Трампа. Они су истакли да би било бесмислено да аутори Одељка 3, који су га донели после Грађанског рата како би спречили повратак званичника бивше Конфедерације на власт.

„То је као да кажете да побуните службеници који су узели оружје и окренули се против државе, не могу бити шерифи неког округа, али могу бити председници”, рекао је адвокат Џејсон Мареј пред судом почетком децембра.

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.