Почетна » Историја » Сима Андрејевић Игуманов – Србима даривао цркве, школе, сиротишта

Српски добротвор

Сима Андрејевић Игуманов – Србима даривао цркве, школе, сиротишта

Сима Андрејевић Игуманов био је српски трговац, хуманиста и црквено-просветни добротвор. Рођен је 30. јануара 1804. године у Призрену.

Од 1846. године радио је као трговац у Цариграду и Одеси, а потом се настанио у Кијеву. Бавио се прерадом и трговином дувана. Добротворним радом почео је да се бави када се обогатио. Слао је прилоге црквама и манастирима у Старој Србији. Улагао је у школовање младих Срба и подизао школе.

У свом родном Призрену је 1872. подигао Богословско-учитељску школу, данас Призренску богословију. Школовање српских младића било је бесплатно. Имали су обезбеђене уџбенике и школски прибор. Школа је била попут интерната, па су у њој ђаци и учили и спавали. Циљ је био да се унапреди школски систем у Старој Србији. Тај систем осмислио је Сима заједно са својим сарадницима и пријатељима, а могао се успешно реализовати искључиво новим школама и школовањем што већег броја српских младића.

Игуманова палата

У Београду, на Теразијама налази се задужбина Симе Андрејевића – Игуманова палата. Подигнута је 1938. године. према пројекту Петра и Бранка Крстића, у стилу модернизма. На прочељу фасаде налази се натпис – „Задужбина Симе Андрејевића Игуманова Призренца”.

Фото: Завод за заштиту споменика
Игуманова палата

На врху зграде првобитно се налазила скулптура Симе Игуманова са сином и сирочићима у косовско-метохијском оделу. После Другог светског рата палата је национализована, а 1950. по наредби градског урбанистичког одсека, скулптура са зграде исечена је апаратима за варење. Међутим, враћена је 2021. године.

скулптура
Фото: Завод за заштиту споменика

Сима Адрејевић Игуманов преминуо је 24. фебруара 1882. у Призрену, а према сопственој жељи сахрањен је у породичној гробници у манастиру Светог Марка у селу Кориша код Призрена.

У Старој Србији остао је упампћен као један од првих задужбинара у области школства и народне просвете.

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.