Почетна » Друштво » Платили сте доставу, а идете по пакет – коме да се жалите

Зашто курири не доносе пакете до врата

Платили сте доставу, а идете по пакет – коме да се жалите

Током пандемије коронавируса грађани у Србији стекли су нове навике, између осталог, порастао је број оних који купују онлајн. Иако су купци платили да пакет стигне до врата стана, често не буде тако.

“Стигао вам је пакет, чекамо вас испред зграде“ – то је реченица коју купци често чују када стигне пошиљка, иако су доставу, дакле испоруку до врата стана – уредно платили.

“Ви када поручујете одређени пакет и када наводите адресу примаоца, адреса садржи наравно и број зграде и број стана, дакле то подразумева да вам се пошиљка испоручи до врата стана, дакле није то сад нека тачка на улици. Просто ви сте то платили, то има одређену цену и требало би да буде испоручена у складу са законом и у складу са пратећим прописима којима се регулише пружање поштанских услуга“, каже правни стручњак за заштиту потрошача Младен Алфировић.

У курирској служби кажу да је главни разлог што све чешће не испоручују пакете до врата то што немају где да паркирају возило.

“Ми смо мала курирска служба, специјализовани смо за Београд и Нови Сад, тако да наши курири ем што возе на мање адреса него велике курирске службе, ем су у обавези да доставе до врата, односно спрата, изузев у случајевима кад стварно немамо где да се паркирамо, поготово у центру – Врачар, Стари град, Савски венац, е онда замолимо да клијент сиђе до улазних врата“, наводи Зоран Недић из једне курирске службе.

Често се дешава и то да курири за један дан треба да испоруче више од 100 пакета, а за то не би имали довољно времена кад би их сваком доносили до врата.

Можете написати приговор

Уколико сте доставу платили, а пошиљку нисте добили на кућној адреси, можете да напишете приговор курирској служби, кажу стручњаци.

“На основу закона о поштанским услугама, ако не будете задовољни одговором, следећа адреса је Агенција за поштанске услуге као регулаторно тело“, појашњава Младен Алфировић.

Пакетомати све популарнији

Све је популарније преузимање на пакетоматима, који су на располагању 24 сата па, уколико не можете да чекате курира код куће, можете тако да преузмете пошиљку у року од два дана, било када.

А да ли ће баш ови пакетомати којих у граду има све више ускоро заменити курире, време ће показати.

Извор: РТС

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.