Почетна » Економија » Да ли се у Србији више исплати диплома високе или средње школе

Нискоквалификовани радници имају највећу шансу за запослење

Да ли се у Србији више исплати диплома високе или средње школе

Возачи у Србији могу да зараде и до 350.000 динара месечно, водоинсталатери 240.000, фризери и пекари до 200.000. Према последњим подацима Инфостуда, највећи пад интересовања је за ИТ стручњаке – потражња је чак упола мања него прошле године за стручњацима из ове области.

Према подацима Националне службе за запошљавање, у Београду је без посла око 44.000 људи.

Жељка Зеленовић Вуковић из Националне службе за запошљавање каже да се највише траже радници у услужним делатностима, грађевински радници и продавци.

„Што се тиче високог образовања тражени су економисти, правници, информатичари. Доста се запослило прошле године доктора, али их и доста имамо на евиденцији“, каже Зеленовић Вуковић за РТС.

Како се повећава цена рада

Последње истраживање Инфостуда показује да је претходне године највећа понуђена зарада за продавца била 250.000 динара, а за комерцијалисте 350.000. Магационери су могли да зараде 150.000, возачи и до 350.000 динара, фризери и пекари 200.000, а за водоинсталатера је понуђена зарада од чак 250.000.

„Тржиште рада функционише као било које друго тржиште. Када је смањена понуда неких занимања, а велика тражња за тим занимањима, једноставно се цена рада повећава. У тој ситуацији када немате довољан број радника, радници могу да бирају на које ће место, настаје конкуренција између фирми где се оне надмећу за раднике“, рекао је доцент на Економском факултету Марко Владисављевић.

Стабилно тржиште

Пи-ар менаџер Инфостуда Милош Турински истиче да имамо стабилно тржиште.

„Надамо се да ћемо у овој години одржати ту стабилност и крајем ове или почетком наредне почети са растом. Морамо да децентрализујемо тржиште, побољшамо услове рада“, наводи Турински.

Највеће шансе да добију посао имају нискоквалификовани радници – возачи, бравари, пекари, фризери, водоинсталатери, ауто-механичари, кувари. Ова занимања су дефицитарна већ скоро 10 година. Са средњом стручном спремом највеће шансе за посао имају административни радници и комерцијалисти, затим машински инжењери и електроинжињери.

Извор: РТС

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.