Почетна » Геоаналитика » Обавештајни извор Симора Херша: Рат је готов, прети побуна у украјинској војсци

Обавештајни извор Симора Херша: Рат је готов, прети побуна у украјинској војсци

Русија је победила у сукобу у Украјини али Бела кућа и западни медији главног тока настављају да лажу о томе, рекао је чувеном новинару Симору Хершу анонимни извор америчке обавештајне заједнице.

Постоје значајни елементи у америчкој обавештајној заједници, који се ослањају на извештаје са терена и техничке обавештајне податке, и који верују да је деморализована украјинска војска одустала од могућности да савлада тешко миниране трослојне руске одбрамбене линије, пише Херш на свом „Сабстек“ блогу.

„Рат је готов. Русија је победила. Нема више украјинске офанзиве, али Бела кућа и амерички медији морају да подрже лаж“, цитира Херш на „Сабстеку“ свог анонимног саговорника.

Његов саговорник истиче да су главни елементи украјинске војске, након „ужасних“ губитака технике и људства, као и незнатног напретка, практично отказали офанзиву без оглашавања о томе.

Како истиче, и даље нема говора о прекиду ватре зато што украјински председник Владимир Зеленски инсистира на продужавању сукоба.

„Рат се наставља јер Зеленски инсистира на томе. Нема разговора о примирју у његовом штабу или у Белој кући јер они нису заинтересовани за преговоре који би окончали масакр“, пише Херш, позивајући се на обавештајни извор.

Украјински војници више не желе да гину

Хершов извор додаје да су све изјаве Кијева о успесима у контраофанзиви лаж, те да су украјинске трупе освојиле само раштркане делиће територије, а темпо њиховог напредовања мери се у метрима по недељи.

Чувени новинар истиче да је став његовог саговорника да би у украјинској војсци могло доћи до побуне уколико јој буде наређено да настави офанзиву.

„Истина је да ако би украјинској војсци било наређено да настави офанзиву, војска би се побунила. Војници више не желе да гину, али то не одговара глупости коју је написала Бела кућа“, упозорава Хершов саговорник.

 

РТ Балкан

Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.