Почетна » Друштво » Најтраженије дестинације међу српским туристима за следеће лето

Најтраженије дестинације међу српским туристима за следеће лето

До пре неколико деценија, традиционални тип туризма „сунца, мора и песка”, био је главно обележје путовања у циљу забаве, одмора, уживања па чак и здравља. Такав вид туризма још увек је најзначајнији, јесте и остаће најмасовнији облик туристичких кретања у европским али и светским размерама, без обзира и упркос томе што се јављају нови, специфични видови туризма.

Туриста је знатан извор прихода за сваку земљу, стога се свака туристичка агенција у Србији труди да прати светске трендове по питању понуда туристичких аранжмана. Труди се да пружи нова искуства, сазнања и пријатне доживљаје захтевном туристи.

Понуде туристичких агенција у Србији, искључиво последњих година, нимало не заостају за понудама реномираних, светских туристичких организација. Избор туристичких аранжмана, односно типови стационарних аранжмана и смештајни објекти на одређеним дестинацијама, нимало не каскају за сличним понудама светских туристичких агенција. Штавише, већина наших туристичких агенција на дестинацијама попут Шпаније, Италије, Турске, Француске, Грчке, имају индентичне партнере и смештајне објекте као велики светски тур-оператори.

Туризам је динамична делатност која се прилагођава потребама савременог друштва. Из бројних разлога се мења а условљена је другачијим начином живота, темпом, стилом али и стандардом туристе. Туристичке агенције у Србији, због ограничене платежне моћи наших туриста, приморане су да спусте цене аранжмана. Понуда „ласт минуте“ се у Србији све више јавља последњих година, а после укидања виза за путовање у иностранство постаје свеприсутан у понудама српских туристичких агенција. “Ласт минуте” понуда често подразумева попусте за превоз, друге услуге или за цео аранжман и важи за одређену смену и одређени тип смештаја. Цене ових понуда су минималне, некада су и до 70% ниже од редовне продајне цене аранжмана и веома су атрактивне.

С обзиром да сваки туриста који има специфична интересовања и не путује само ради одмора већ и да оствари своје потребе за новим авантурама, знањима и незаборавним искуствима, настају и обилазе се дестинације које пружају више од пуког одмора. Међутим, и ове године најпопуларније туристичке дестинације светских путника али и наших држављана, свакако јесу Шпанија, Турска, подразумевана Грчка а у последње време све више је атрактивна и Сицилија.

Пиринејско полуострво, попут острва грчке Лефкаде, годинама “окупља” милионе туриста из целог света. Наши људи хрле да се упознају са свим драгоценостима које ово полуострво има да покаже. Шпанија, са свим њеним бајковитим пределима, културним богатствима Барселоне где су уникатне архитектуре познатог Гаудија, живописним дугачким плажама Галиције, и феноменалним местима за забаву попут фамозне Ибице, као магнет привлачи наше туристе.

Коста Брава, једна од најфасцинантнијих туристичких регија Шпаније, поседује најзначајније и увелико популарно летовалиште регије – Љорет де Мар. Овај медитерански бисер Каталоније са својим живахним градићем Љоретом, пружа пешчане плаже као из раја које пресецају стеновите увале, док одише врелом атмосфером која допире из бројних коктел барова и клубова. Позната летовалишта и туристичке центре смењују шармантна рибарска села, где се припремају разнолики специјалитети од морских плодова као и најбоља каталонска шунка и квалитетна вина.

На раскршћу између Европе, Блиског истока и северне Африке, између Егејског мора на истоку са лепом Евијом, Јонског мора на западу са својим драгуљима Закинтосом и Лефкадом, и Средоземног мора на југу у којем је окупан Крит, смештена је Грчка.

Грчка је водећа земља када је у питању сезонски туризам. Наши туристи и туристи широм света су јој верно одани деценијама уназад. Кристално чисто море, тропско сунце, приступачне цене хране и пића, прегршт кафића и клубова за младе, чари бројних журки које се организују како увече тако и преко дана, само су део разлога зашто се наши држављани одлучују да им баш Грчка и ове године буде домаћин.

Закинтос је прелепо јонско острво за које се углавном одлучују наши млађи српски туристи. Велики део пажње је усмерен углавном на провод па је Закинтос дестинација забаве и провода за велике групе пријатеља. Највећи залив на Закинтосу, залив Лаганас који је удаљен 9 км од главног града Занте, је епицентар даноноћне забаве а популарна туристичка места су још и Циливи, Аликес, Аликанас, Аргаси као и Василикос са својим чувеним пешчаним плажама.

Најпознатија плажа на острву је Навајо, скривена увала приступачна само са мора, са најситнијим белим каменчићима, нестварно тиркизним морем и познатом олупином брода по којој је добила име а која је и заштитни знак Закинтоса.

Лефкада је дестинација идеална за српске туристе жељне да остваре све своје потребе било у виду одмора, авантуре или провода. Ову дестинацију наши туристи називају и ”рајом на земљи” јер пружа више од очекивања. Ово фасцинантно острво је место где се преплиће античко и модерно доба. Летовалишта Лефкаде у сваком свом кутку поседују неко скривено благо. У њој се преплићу занимљиве античке рушевине, археолошка налазишта, модерни кафићи, ресторани и таверне, радње са занатским рукотворинама али и шарм и срдачност братског грчког народа.

“Острво птица” некадашње мало рибарско место, данас је прерасло у један од главних туристичких центара на егејској обали Турске. Кушадаси је најпопуларнији летњи туристички центар који краси седам предивних плажа, национални парк, многобројни ресторани, турски барови до којих се лако долази малим аутобусима-долмушима. Многа археолошка налазишта у околини града, данас сведоче о народима и освајачима (Грци, Персијанаци, Римљани итд.) који су обележили историју Кушадасија. Центар града је динамичан и пун различитих места за изласке. Ван града се налази велики број хотела и плажа у мирном окружењу. Кушадаси има типичну медитеранску климу са топлим летима и благим зимама, тако да туристичка сезона траје доста дуго.

Ова приступачна, повољна а поред тога и лепа летовалишта су идеалне дестинације с обзиром на чињеницу да не мора да се путује једном годишње на дужи период, већ одмор може трајати и краће и може да се понови у неколико наврата годишње.

Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.