Почетна » Геоаналитика » Пољопривредници најављују опсаду Париза

Протести не јењавају

Пољопривредници најављују опсаду Париза

Француски пољопривредници најавили су да ће данас више од 600 трактора блокирати осам аутопутева који повезују Париз са остатком Француске.

Влада је најавила да ће 15.000 припадника полиције бити мобилисано да спречи улазак трактора у „Париз и веће градове“, преноси БФМ ТВ.

Министар унутрашњих послова Француске Жералд Дарманен разговарао је јуче са најближим сарадницима о одговору полиције на претње незадовољних пољопривредника.

Дарманен је дао инструкције појединим службама да распореде значајан одбрамбени систем како би спречили било какву блокаду аеродрома и сваки улазак пољопривредника у главни град.

Из полиције поручују да ће деловати умерено и да ће интервенисати само у случају крајње нужде, уколико буде угрожен интегритет људи, или јавне или приватне зграде буду изложене озбиљној штети.

Пољопривредници у Француској протестују због ниских откупних цена пољопривредних производа и траже смањење пореза, као и пољопривредници широм Европе.

Фармери су блокирали путеве у деловима Француске прошле седмице због владиног пореза на гориво за тракторе, увоза јефтиних пољопривредних производа и ниских откупних цена.

Пољопривредници протестују и због споразума о слободној трговини између ЕУ и извозника хране, посебно и због споразума са јужноамеричким блоком Меркосур, који је још у фази израде, а за који тврде да ће такође допринети нелојалној конкуренцији на тржишту.

Влада је у петак одустала од планова за постепено смањење државних субвенција за дизел за пољопривреднике, а најавила је и мере за смањење финансијских и административних такси са којима се фармери суочавају.

Највећи француски синдикат пољопривредника ФНСЕА саопштио је, међутим, да ће наставити протесте.

Пољопривредници у Француској протестују због ниских откупних цена пољопривредних производа и траже смањење пореза, што траже и пољопривредници широм Европе.

Фармери су прошле седмице блокирали путеве у деловима Француске због владиног пореза на гориво за тракторе, увоза јефтиних пољопривредних производа и ниских откупних цена.

Пољопривредници протестују и због споразума о слободној трговини између ЕУ и извозника хране, а посебно и због споразума са јужноамеричким блоком Меркосур, који је још у фази израде, а за који тврде да ће такође допринети нелојалној конкуренцији на тржишту.

Извор: Политика, РТ Балкан

Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.