Почетна » Историја » Косовски бој у долини Лоаре – победили су Срби

Косовски бој у долини Лоаре – победили су Срби

Замак Шенонсо налази се у најлепшем делу Француске – долини реке Лоаре. Многи сматрају да је то најлепши дворац. После Версаја то је други најпосећенији замак у земљи Гала и годишње га посети око 800.000 туриста.

Шенонсо има богату историју. Њим су дефиловале многе знамените личности. Али, оно по чему је он важан за Србе јесте једна таписерија. Она је настала у 16. веку. У фламанском граду Оденару, где су израђиване велике таписерије за дворце оног времена. У опису таписерије наводи се да је на њој представљен Бој на Косову Пољу. Према речима кустоса, велику и веома скупу таписерију је наручила француска краљевска кућа. На тај начин је овековечен Бој на Косову Пољу за који домаћини у Шенонсу тврде да је била најважнија битка у Средњем веку. Таписерија има димензије пет и по са три и по метра и изложена је у предворју приватних одаја Катарине Медичи.

У средишту композиције на таписерији, како објашњава професор Бошко Бојовић, приказан је патријарх Спиридон који благосиља хришћанску војску. Судећи по приказу, Срби су победили у том боју јер је турска војска ( горњем левом углу) приказана како одступа, на слоновима. У доњем делу се налази сцена одсецања главе цару Лазару, а ту је представљена и кнегиња Милица. У опису дела наводи се да је француски краљ Карло наредио да у част победе хришћанског оружја звона звоне на свим црквама у Француској.

Интересантно је да је ово дело до недавно било непознато нашој јавности. Одређене информације сугеришу да је таписерија откупљена на аукцији и да је тек релативно скоро стигла у замак Шенонсо где је изложена. Такође, постоје индиције да то није цела композиција већ сам један део. Наводно се други део таписерије налази у приватној збирци Ив Сен Лорана.

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.