Почетна » Спорт » Како је Дидије Дрогба спречио грађански рат у Обали Слоноваче

Фудбалска легенда која је ујединила свој народ

Како је Дидије Дрогба спречио грађански рат у Обали Слоноваче

   Дидиjе Дрогба имао је много значајних тренутака током своје фудбалске каријере, а током девет година проведених на Стамфорд Бриџу постао је икона Челсија. Ниједан од тих тренутака, чак ни његово огромно залагање и гол против Бајерна у финалу Лиге шампиона који је донео први пехар Лиге шампиона, не може се поредити с овим.

У Обали Слоноваче је ударио брат на брата

Страшан грађански сукоб разорио је Обалу Слоноваче 8. октобра 2005. године. Сународници који су раније били уједињени под једним барјаком сада су били подељени између севера под контролом побуњеника и југа под контролом владе.

Док је рат беснео, на фудбалском терену у Судану, преко 4.000 километара удаљеном, једанаесторица играча из Обале Слоноваче стајала су једни поред других. Победа на том мечу и неуспех Камеруна против Египта послали би их на прво Светско првенство.

Дидијер Дрогба и његови саиграчи одрадили су свој део посла, победивши Судан резултатом 3–1.

Foto: Shutterstock

Утакмица у Камеруну прилазила је својим завршним минутама, а резултат је био 1–1. Камеруну је досуђен пенал у надокнади времена, и чинило се да ће Обала Слоноваче поновно пропустити највећи фудбалски турнир.

Национални тим Обале Слоноваче окупио се око телевизора. Играчи, који су долазили са свих крајева земље, били су уједињени у својој нади.

Вомеов промашени пенал

Цела земља Обала Слоноваче задржала је дах док је Пјер Воме прилазио да изведе пенал. Воме је погодио стативу, а Обала Слоноваче се квалификовала за Светско првенство.

Foto: Actu Cameroun / Pjer Vome

Играчи су заслужено прославили, али није прошло дуго пре него што су Дрогбине мисли  прешле са фудбала на грађански рат који је беснео у земљи од 2002. године. Узео је микрофон и обратио се својим сународницима.

Дрогбино обраћање народу

„Мушкарци и жене Обале Слоноваче. Из севера, југа, центра и запада, доказали смо данас да сви „Ајворијци“ могу живети и играти заједно с заједничким циљем – квалификацијом за Светско првенство.“

„Обећали смо вам да ће прославе ујединити људе – данас вас молимо на коленима.“

Играчи су затим пали на колена док је Дрогба додао:

„Земља са толико богатстава не сме се срозати у рат. Молимо вас да положите оружје и одржите изборе.“

Након говора, играчи су устали и певали:

„Желимо се забављати, зато престаните пуцати из ваших оружја!“

Дрогбини поступци изазвали су револуцију у земљи. Снимци његовог обраћања емитовани су на телевизији Обале Слоноваче 24 сата дневно, седам дана у недељи, и на крају су довели две зараћене стране за преговарачки сто, где је потписан прекид ватре.

Foto: Mainstand

То није био крај приче

Наредне године, док је био на турнеји побуњенички контролисаног севера Обале Слоноваче, објавио је да ће се национална утакмица против Мадагаскара 3. јуна 2007. године одиграти у побуњеничком упоришту Боуакеу.

Био је то покушај поновног уједињења земље, с обзиром да је сам потицао са југа. Тадашњи успех био је огроман, са резултатом 5–0, а Дрогбин гол изазвао је прославе широм земље.

Дрогба је помогао обнављање мира у својој земљи, иако само тренутно, као вођа националног тима и његов гласноговорник.

Пет година касније насиље је опет „букнуло“

Оно што се догодило након тога било је трагично другачије. Одушевљење око тих две утакмице почело је јењавати како су се поделе продубљивале и сећања бледела. Након спорних избора пет година касније, насиље је поновно букнуло у земљи, убивши 3.000 људи и доводећи до хапшења председника Гбагбоа и коначног процесуирања пред Међународним кривичним судом за злочине против човечности.

Ипак, овог марта ослобођен је свих оптужби од стране Међународног кривичног суда.

‘Златна генерација’ Обале Слоноваче (Дрогба, браћа Туре, Ебуе, Зокора, Жервињо, Калу и многи други) никада није испунила свој потенцијал, изгубивши у пенал-серијама на Афричким куповима нација 2006. и 2012. године. Као резултат тога, њихова популарност је нагло опала. Можда је било тешко поновити догађаје из 2005. и 2007. године.

Meђутим, Обала Слоноваче је освојила „Афрички куп нација“ 2015. године победивиши у финалу репрезентацију Сенегала након извођења једанаестераца, али Дрогба није био део тог тима. Трофеј је подиграо капитен Јаја Туре, a Дидије који је рекао 2014. „збогом“ репрезентацији је водио навијање и прославу.

Foto: Eurosport

Дрогба се повукао из фудбала 2018. године након спектакуларне каријере која је обухватала победе у шест нација и учврстила његово место међу највећима Африке, ако не и света. Али он и његови суиграчи били су одговорни за много више од самог фудбалског успеха.

Међутим, не смемо заборавити како су Дрогба и његови сународници пружили својој земљи наду током најмрачнијих тренутака.

Дрогба је увео своју земљу у тренутак заједништва када су се раздори и рат приближавали врхунцу. Његова храброст да се обрати нацији у одлучујућем тренутку није била само спортски подухват, већ и чин храбрости који је покренуо револуцију у срцима и умовима његових сународника.

Његова порука мира, изговорена пред светлима рефлектора, постала је катализатор помирења. Видео-снимак његовог говора преношен је на иворијској телевизији, преклињући сународнике да положе оружје и врате се мирном решавању сукоба. Овај апел довео је до прекида ватре и отворио врата преговорима између сукобљених страна.

Успех нажалост није био дуготрајан

Ипак, успех није био дуготрајан. Током наредних година, ентузијазам око фудбалских победа и јединства почео је да јењава, а под‌јеле су се поново продубиле. Након спорних избора, земља се суочила са новим изазовима, и насиље је поновно завладало.

Дрогба, као лидер националног тима, покушао је поновно ујединити земљу, али реалност је била трагична. Помирење које су он и његови суиграчи постигли на терену није се одржало у политичком и друштвеном контексту.

И поред тога, Дрогба остаје икона не само због својих фудбалских достигнућа, већ и због храбрости и ангажмана у време националне кризе. Његова позивница за мир, изречена са фудбалског терена, имала је дубок и трајан утицај.

Иако ‘златна генерација’ није остварила очекивања на терену, њихов допринос изван стадиона остаје неизбрисив део историје Обале Слоноваче. Дрогба и његови суиграчи пружили су земљи светионик наде када је то било најпотребније, подсећајући нас на снагу спорта и појединца да утичу на шире друштвене промене.

Извор: medium.com,

Превод и припрема: Редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.