Početna » Nauka » Jelovnik koji čuva vaše srce, kosti, psihu

Jelovnik koji čuva vaše srce, kosti, psihu

Nutricionista Ana Todorović navodi za Magazin da dame imaju specifične potrebe u pogledu ishrane i da bi trebalo da se pridržavaju osnovnih smernica. Ishrana igra ključnu ulogu u očuvanju i unapređenju ženskog zdravlja. Kroz pravilno planiranje obroka i unos raznovrsnih nutritivnih sastojaka, žene mogu osećati se bolje, imati više energije i smanjiti rizik od brojnih zdravstvenih problema.

Nutricionista Ana Todorović navodi za Magazin da dame imaju specifične potrebe u pogledu ishrane i da bi trebalo da se pridržavaju osnovnih smernica. Srčane bolesti su jedan od vodećih uzroka smrti među ženama. Ishrana bogata voćem, povrćem, integralnim žitaricama i ribom može smanjiti rizik od srčanih problema.

„Ograničite unos zasićenih masti i soli kako biste očuvali zdravlje kardiovaskularnog sistema. To je najvažnije”, navodi Todorović. Održavanje zdrave telesne mase je važno za prevenciju mnogih bolesti, uključujući dijabetes tipa 2 i određene vrste raka. Uravnotežena ishrana sa kontrolisanim unosom kalorija pomaže u održavanju zdrave težine. Osteoporoza, bolest koju karakteriše smanjenje gustine kostiju, često pogađa žene. Kalcijum i vitamin D iz mlečnih proizvoda, lisnatog povrća i sunčevih zraka su ključni za jačanje kostiju. „Ishrana bogata gvožđem i folatom pomaže u prevenciji anemije, čestog problema kod žena tokom menstruacije. Unos hrane bogate ovim nutrijentima, poput crvenog mesa i tamnog lisnatog povrća, može pomoći u očuvanju energetskog nivoa i smanjenju simptoma”, smatra Todorović.

Ishrana igra ulogu u regulaciji hormona, što može uticati na menstrualni ciklus i simptome menopauze. Hrana sa visokim unosom vlakana, omega-3 masnim kiselinama i antioksidansima može pomoći u održavanju hormonalne ravnoteže. Unos voća i povrća bogatog antioksidansima može pomoći u prevenciji određenih vrsta raka, uključujući rak dojke i rak debelog creva. Ishrana takođe može uticati na mentalno zdravlje. Konzumiranje hrane bogate omega-3 masnim kiselinama, vitaminima B kompleksa i magnezijumom može poboljšati raspoloženje i smanjiti rizik od depresije.
SAVETI ZA OPTIMALNU ISHRANU ZA ŽENE:

Jedite raznovrsnu hranu: Uključite voće, povrće, integralne žitarice, nemasne proteine i mlečne proizvode u ishranu.
Kontrolišite unos kalorija: Pratite svoj unos kalorija kako biste održavali zdravu težinu.
Hidrirajte se: Pijte dovoljno vode tokom dana kako biste očuvali hidrataciju.
Ograničite šećer i sol: Smanjite unos dodatnih šećera i soli kako biste očuvali zdravlje srca i krvnih sudova.
Konsultujte stručnjaka: Ako imate specifične zdravstvene potrebe ili dijete, obratite se nutricionisti ili lekaru za personalizovane smernice o ishrani.
„Ovaj jelovnik pruža raznovrsne nutritivne sastojke koji su važni za žensko zdravlje, uključujući proteine, vlakna, vitamine i minerale. Naravno, individualne potrebe mogu se razlikovati, pa je važno prilagoditi ishranu svojim specifičnim potrebama i konsultovati se sa stručnjakom ako imate posebne zahteve ili zdravstvene probleme“, navodi naša sagovornica..

Dan 1:

Doručak:

Kaša od ovsenih pahuljica sa seckanim bademima i bobicama.

Kiselo mleko ili biljno mleko.

Ručak:

Pileća salata sa avokadom, paradajzom i maslinama.

Integralna pita od spanaća.

Užina:

Smuti od šumskog voća

Večera:

Grilovana riba sa brokolijem.

Kinoa sa povrćem.

Zelena salata sa maslinovim uljem i limunovim sokom.

Dan 2:

Doručak:

Omlet sa spanaćem, paradajzom i sirom.

Integralna tostiran hleb.

Ručak:

Pileća supa sa povrćem.

Integralni krekeri.

Salata od crvenog kupusa i rendane šargarepe

Užina:

Voćna štanglica od urmi i orašastog voća

Večera:

Ćureći batak na žaru sa pečenim batatom.

Povrće na pari (brokoli, šargarepa, karfiol).

Dan 3:

Doručak:

Grčki jogurt sa medom i bobičastim voćem.
Ručak:

Integralna testenina sa paradajz sosom i sirom.
Salata od rukole sa maslinovim uljem i balzamiko sirćetom.
Užina:

Šaka badema i suvih kajsija.
Večera:

Pileći file sa limunom i belim lukom.

Kuvani integralni pirinač.

Povrće na pari (spanać ili brokoli).

Dan 4:

Doručak:

Voćni smuti sa bananom, borovnicama i bademovim mlekom.

Ručak:

Kinoa salata sa paradajzom, krastavcem i maslinama.

Piletina sa susamom.

Užina:

Jogurt sa svežim voćem.

Večera:

Losos sa pečenim povrćem (tikvice, paprike, crni luk).

Integralni hleb.

Dan 5:

Doručak:

Pahuljice sa jogurtom i seckanim voćem.Bademi.

Ručak:

Integralni sendvič sa tunjevinom, avokadom i paradajzom.

Šargarepa i celer sa humusom.

Užina:

Ceđeni limun, pomorandža i grejpfrut

Večera:

Pileće šnicle u paradajz sosu.

Kuvani krompir sa maslacem i peršunom.

Salata od krastavaca.

Dan 6:

Doručak:

Omlet sa povrćem (paprika, šampinjoni, špinat).

Integralna tostiran hleb.

Ručak:

Kuskus sa pečenim povrćem (tikvice, patlidžan, paradajz).

Grilovana piletina.

Užina:

Grčki jogurt sa kikiriki puterom i medom.

Večera:

Integralna testenina sa pestom od bosiljka

Grilovane tikvice

Dan 7:

Doručak:

Smuti sa spanać bananom, bademovim mlekom i lanenim semenkama.

Ručak:

Griovan manje masan koziji sir

Grilovano povrće

Kuvana kinoa

Užina:

Rendana šargarepa i orasi

Večera:

Grilovana riba sa povrćem na roštilju.

Kinoa sa paradajzom i peršunom.

Salata od zelene salate sa maslinovim uljem i balzamičnim sirćetom.

Povezani članci:

Portal Kompas Info posebnu pažnju posvećuje temama koje se tiču društva, ekonomije, vere, kulture, istorije, tradicije i identiteta naroda koji žive u ovom regionu. Želimo da vam pružimo objektivan, balansiran i progresivan pogled na svet oko nas, kao i da podstaknemo na razmišljanje, diskusiju i delovanje u pravcu boljeg društva za sve nas.