Почетна » Економија » ЕУ пре 15 година била на равној нози са САД, а сада Немачка живи као Оклахома

ЕУ пре 15 година била на равној нози са САД, а сада Немачка живи као Оклахома

ИТАЛИЈАНИ ЖИВЕ КАО У НАЈСИРОМАШНИЈОЈ АМЕРИЧКОЈ ДРЖАВИ – МИСИСИПИЈУ

 Бивша америчка метропола, Уједињено Краљевство, сада је сиромашнија од сваке државе у својој некадашњој колонији

* Земље еврозоне, које су пре 15 година имале БДП нешто преко тринаест билиона евра, до данас су га повећале за два мизерна билиона. А Америка је за то исто време свој БДП безмало удвостручила (увећала га са 13,8 на 26,9 билиона евра), упркос чињеници да је становништво Сједињених Држава један и по пута мање него у Европи

___________________________________________________________

 

ЈЕЛИ, пили и веселили се, правили калкулациије и лили сузе: јер, свих 27 земаља ЕУ, које играју поводом Украјине по америчком такту, сада заостају за САД 80 одсто.

Италијани, са својим по БДП по глави становника, сада живе као у најсиромашнијој америчкој држави Мисисипију.

Француска стоји мало боље, па се после годину и по рата у Украјини и антируских санкција налази се између Ајдаха и Арканзаса.

Немачка, која је деценијама сматрана локомотивом европске привреде и „бисер индустријског потенцијала ЕУ“, живи као Оклахома.

Бивша америчка метропола, Уједињено Краљевство, сада је сиромашнија од сваке државе у својој некадашњој колонији.

А пре само петнаест година, у време економске кризе коју су изазвале САД, амерички и свеевропски БДП „по глави становника“ били су практично једнаки.

Економска моћ Старог света категорички се није допала онима који су Регана довели на власт. Њих у политиколози обично називају неоконзервативцима, или, скраћено, неоконнима.

Ти људи су себи пре четрдесет година поставили циљ да униште паневропску економију, а да за себе вежу политичаре ЕУ који доносе одлуке. Циљ им је такође био и да отргну Европу од СССР.

Земље еврозоне, које су пре 15 година имале БДП нешто преко тринаест билиона евра, до данас су га повећале за два мизерна билиона. А Америка је за то исто време свој БДП безмало удвостручила (увећала га са 13,8 на 26,9 билиона евра, упркос чињеници да је становништво Сједињених Држава један и по пута мање него у Европи.

Могу у ЕУ да на свом својим трговима вичу да је све ово привремено, да је економија „циклична“, да је Европа „рајски врт“, да је све изван ње џунгла, али тиме ствари неће изменити.

Једноставно зато што Европа нема сопствене ресурсе. Њу чека судбина или СССР крајем 80-их, или Русије на самом почетку 90-их.

Можда и Украјине на почетку 2000-их.

Американци имају на свом репертоару и ово: да прво задаве свог ЕУ-савезника и издају његове интересе, па да им онда понуде да буду живи утопљени, стрељани или обешени.

Укратко, да буду економски уништени, па самим тим способни само за улогу колективног политичког вазала.

 

 

Јелена КАРАЈЕВА, РИА Новости

 

Plate with various euro coins, fork and knife lying on 10 euro banknote.

 

Факти

Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.