Почетна » Геоаналитика » Еквадор – рат државе и мафије

Еквадор – рат државе и мафије

Еквадор је у средишту унутрашњег оружаног сукоба, према декрету председника Данијела Нобое, који је наложио безбедносним снагама да сузбију 22 криминалне групе за које се сматра да су одговорне за насиље и тероризам. Декрет је дошао након дана хаоса и страха у земљи, који је обележен нападом на телевизијску станицу, отмицом полицијских агената и немирима у затворима. Становници неких градова су затворени у својим домовима, док су комерцијалне активности обустављене.

Напад на телевизијску станицу ТЦ у Гвајакилу је привукао највише пажње, пошто је прекинуо директан пренос и изазвао панику међу особљем и гледаоцима. Нападачи су били обучени у црно и имали су капуљаче и оружје. Они су терали особље да лежи на поду док су викали пароле против владе. Полиција је реаговала брзо и успела је да ухапси неколико осумњичених и да евакуише особље. Нико није повређен у инциденту.

Председник Нобоа је осудио напад као „терористички чин“ и рекао да ће влада бити чврста у одбрани демократије и мирног суживота. Он је такође обезбедио додатна средства и ресурсе за безбедносне снаге да супротставе криминалним групама, које су постале све агресивније након што је високопрофилни бандитски лидер Адолфо „Фито“ Масијас побегао из затвора у понедељак. Масијас је водио банду која је контролисала трговину дрогом и изнаудом у Гвајакилу и другим деловима Еквадора.

У међувремену, положај у затворима је постао неодржив, пошто су заточеници покренули бунтове, пожаре и борбе између различитих фракција. Национална полиција јавила је да је најмање седам њених агената киднаповано од стране заточеника у три различита града. Они су тражили попуст за свог лидера Масијаса или пренос у други затвор. Полицијски преговарачи раде на ослобађању заробљених агената.

Еквадор је ушао у тешку безбедносну кризу, која је највећи изазов за новог председника, који је дошао на власт пре само неколико месеци. Нобоа је затражио подршку народа и међународне заједнице у борби против криминалних група, које су претња за стабилност и развој земље.

Еквадорска полиција ослободила је данас једанаест чланова затворског особља које су затвореници држали као таоце у затвору Есмералдас, једном од седам затвора у којима је избио бунт ове седмице. Ово је саопштио министар унутрашњих послова Карлос Веласкез.

Они су били део групе од 178 затворских радника који су узети за таоце од понедељка, када је проглашено ванредно стање због насиља које су покренуле наоружане групе повезане са наркотрафиком. Претходно је ослобођено осам радника у другом затвору, а остали су и даље у рукама бунтовника.

Влада Еквадора тврди да је насиље резултат решености председника Данијела Нобоа да сузбије криминал и да прекине везе између затвореника и наркокартела. Од понедељка, полиција и војска спроводе операције широм земље, а ухапшено је више од 800 осумњичених за учешће у бунту.

 

Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.