Почетна » Традиција » Црква без крова — уклесана у стени на острву

Црква без крова — уклесана у стени на острву

Једно од најсевернијих острва на подручју Егеја је и Лимнос. Сматра се острвом средње величине, а на њему живи мање од 20.000 становника.

Са врло оправданим разлогом, омања црква посвећена Богородици, која се налази на острву Лимнос, важи за јединствену у целом свету. И не само због места на коме се налази, у стенама планине назване Kакавос, него и по томе што нема кров.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Maraslis Panagiotis (@panos_mrsl)

Црква Богородице Kакавиотисе је изграђена током 14. или 15. века. Сматра се да су је основали монаси са острва Агиос Ефстратиос, удаљеног око 30 километара од Лимноса. У то време је била извршена инвазија турских снага на то острво, па су монаси потражили заштиту на оближњем Лимносу. Они су живели у пећинама око овог светилишта. Временом су се многи од њих упокојили и нису долазили нови монаси да их замене. Не зна се када тачно, али се зна да се последњи монах који не напустио ову капелу и острво придружио братству Свете Горе.

Будући да је и место на коме је црква, односно капелица изграђена по много чему јединствено, то је у потпуности вредно свих 20-ак минута хода, колико је потребно да би се до ње стигло.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Светомир Милошевиќ (@milosevik)

Празник који је везан за ову капелу се обележава сваке године на Васкршњи Уторак, односно два дана после Ускрса. Тада се у њој одржава врло свечана литургија, којој присуствују и многи острвљани, али и туристи. Верује се да се тог дана чудотворна икона Богородице Kакавиотисе „враћа“ на своје место.

Налази се у близини села Тханос, 4 км од Мирине (главног града Лемноса), у стени на врху планине Kакавос и на надморској висини од 260 метара. Тешко приступачну усред литице и на врху планине основали су је 1416. године монаси који су успели да побегну од турске инвазије. Црква је некада била склониште за монахе и пустињаке.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели anna a. (@a_n_n_a__a)

Овај скривени и не толико познат драгуљ Грчке има упечатљиву и јединствену локацију одакле се пружа импресиван поглед на море и острво Лемнос.

Најбоље време за посету је предвече када је црква обасјана природном светлошц́у.

Прилаз овој малој цркви није нарочито лак: потребно је 20-ак минута лагане шетње земљаним путем и успон степеницама, али пејзажи и поглед који одузимају дах заиста вреде напора.

Извор: Телеграф, Грчкаинфо, Атос, РИА

Превод и припрема: Редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.