Почетна » Наука » Нове експерименталне терапије за лечење карцинома

Нове експерименталне терапије за лечење карцинома

Експериментална терапија против карцинома заснована на иновативном инжењерингу рибонуклеинске киселине (РНК) је нови приступ лечењу ове опаке болести. РНК је молекул који преноси генетске информације од ДНК до беланчевина у ћелијама. Ова терапија користи специјално дизајнирану РНК која се убризгава у тумор и покреће имунолошки систем да нападне и уништи ћелије канцера.

Први пацијенти у Великој Британији добили су ову терапију у оквиру клиничког испитивања које води Универзитет Кембриџ. Циљ испитивања је да се утврди безбедност, ефикасност и оптимална доза РНК терапије за различите врсте карцинома. Испитивање обухвата 30 пацијената са напредовалим или неизлечивим облицима карцинома, којима стандардне терапије нису помогле или нису доступне.

РНК терапија је инспирисана успехом, које су показале висок степен заштите од вируса. Нада се да би РНК терапија могла да буде једнако ефикасна и безбедна за лечење карцинома, али ће то бити потребно додатно испитати на већем броју пацијената и дужем временском периоду.

Медицински стручњаци у Великој Британији тестирају нову врсту третмана против рака која користи мРНА технологију. Ова технологија омогућава да се имунолошки систем пацијента подстакне да препозна и уништи ћелије рака које имају одређене маркере. Третман се зове мРНА терапија и примењен је на неколико пацијената са меланомом и раком плућа у болници Хамерсмит у Лондону. Циљ истраживања је да се утврди да ли је третман безбедан, ефикасан и да ли може да смањи или елиминише туморе.

МРНА терапија је револуционарна зато што не захтева хемотерапију или зрачење, који могу имати негативне последице по здравље пацијената. Она такође може бити прилагођена специфичним типовима рака и индивидуалним потребама пацијената. Ова технологија је већ коришћена за прављење неких вакцина против ковида-19, али ово је први пут да се проба као третман против рака.

Вођа пројекта доктор Дејвид Пинато са Краљевског колеџа у Лондону каже да је ово истраживање важан корак ка развоју нових и бољих опција лечења за пацијенте са канцерогеним обољењима. Он истиче да је ово истраживање још у раној фази и да ће бити потребно више времена и података пре него што мРНА терапија постане доступна широј популацији.

„Нове имунотерапије рака засноване на мРНК нуде начин да се имунолошки систем пацијента активира у борби против рака“, објаснио је вођа овог пројекта доктор Дејвид Пинато са Краљевског колеџа у Лондону.

Основни циљ новог испитивања – познатог као Mobilize, јесте да открије да ли је ова одређена врста терапије путем мРНА-а сигурна и подношљива за пацијенте са раком плућа или коже, и може ли смањити туморе. У неким случајевима биће примењена сaмостално, а у другима у комбинацији са постојећим леком против рака – пембролизумабом.

Осим мРНА терапије, постоји и велики број других вакцина против рака које су у различитим студијама клиничког тестирања широм света. Оне су засноване на разним начинима активирања имунолошког система пацијента да препозна и нападне ћелије рака. Надамо се да ћемо ускоро имати више ефикасних и безбедних третмана за ову опаку болест.

Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.