Често заборављамо како је јетра управо један од органа који је важан за живот и како има битне функције за организам.
Јетра је и највећа жлијезда у људском организму и уједно представља једини унутрашњи орган који може да се регенерише.
Јетра, као и сви други органи, мора да се његује адекватним начином живота. Опште је познато да је алкохол међу њеним највећим непријатељима, али постоје и популарне навике које ће, након много година, да доведу до слабе или болесне јетре.
Ако имате често навику да једете ову храну која може да има додатне последице на масну јетру, горе и од алкохола, можда би требало да размислите и уведете неке промјене.
во о којим намирницама је ријеч.
Шећери
Слаткиши, газирани сокови и пекарски производи могу да допринесу накупљању масти у јетри и да додатно погоршају ово стање.
Транс-масти
Грицкалице и пржена храна такође могу да погоршају стање јетре.
Кукурузни сируп са много фруктозе
Овај сируп обично можемо да пронађемо у заслађеним пићима, прерађеној храни и слаткишима. Његова претјерана конзумација такође може да подстакне развој масне јетре.
Прерађено месо
Честа конзумација прерађеног меса као што су виршле и кобасице подстиче развој масне јетре због високог удела засићених масти и натријума којима обилују ови производи.
Рафинисане житарице
Бијели хљеб, пиринач, рафинисане житарице – због сиромашног удјела влакана, конзумација ових намирница доводи до пораста шећера у крви. Последично, може да дође до болести масне јетре.
Висококалорична храна
Ако често једете брзу храну која обилује нездравим мастима, додатним шећерима и празним калоријама, то може да буде окидач за развој гојазности, потом и масне јетре.
Газирана пића
Конзумација ових производа је повезана с ризиком настанка масне јетре јер подстичу накупљање масти и садрже висок удио шећера, преноси Живим.хр.