Početna » Društvo » Hrvati izjednačavaju Jasenovac i Vukovar

Đačke ekskurzije u Hrvatskoj

Hrvati izjednačavaju Jasenovac i Vukovar

Godišnje manje od pedesetak školskih razreda u Hrvatskoj poseti Jasenovac, iako Ministarstvo kulture školama snosi sve troškove.

Sada se predlaže da se zajedno organizuje poseta zloglasnom ustaškom logoru, ali i Vukovaru.

„Konsultujemo se sa stručnim ljudima prije nego što donesemo odluku o zajedničkoj posjeti škola Jasenovcu i Vukovaru“ kaže ministarka kulture Nina Obuljen Koržinek, jer ima argumenata za taj prijedlog i protiv njega.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava i predsjednik Domovinskog pokreta koji je u koaliciji sa HDZ-om pozvao je „sve u Kolonu sjećanja“.

„Obilježavanje stradanja srpskih žrtava 17. novembra je najobičnija provokacija i čin glorifikovanja agresora na Vukovar“ rekao je Penava.

Saborska poslanica Rada Borić iz stranke Možemo, međutim, tvrdi da škole namerno zaobilaze Jasenovac. Smatra da aktuelna vlast ima jedno lice „prema spolja“, a drugo u Hrvatskoj.

„Zabrinjava što većina škola odbija da uvrsti posjetu Jasenovcu i zato je sramno niska posjećenost“ tvrdi Borićeva.

Slabo interesovanje

Još pre pet godina Ministarstvo obrazovanja pokrenulo je inicijativu da škole posećuju Jasenovac. Plan je bio da učenici osmog razreda imaju na mestu bivšeg logora terensku nastavu. Ali, interes je bio, i ostao, slab.

U početku je manje od 20 odeljenja godišnje išlo u Jasenovac. Iako su obezbijeđena sredstva za put i boravak, prošle godine je samo 38 razrednih odeljenja imalo terensku nastavu i stručno vođstvo na mestu zloglasnog logora.

Ono malo profesora koji su poveli učenike u Jasenovac kažu da su to uradili zbog slabog informisanja mladih o zločinima koji su počinjeni od strane ustaša u bivšem logoru. Upozoravaju da maturanti malo ili ništa ne znaju o Jasenovcu.

Iako su posete besplatne, tek svaki treći učenik se odlučuje da ode da vidi jasenovačke strahote. Profesori se boje i reakcija roditelja. Mnogi su zabranili deci da idu na terensku nastavu, dok se neki pravdaju da još „nije vreme za to“.

Nova upravnica Javne ustanove Spomen-područja Jasenovac Sara Lustig, kćerka slavnog filmskog producenta Branka Lustiga, imenovana je od strane vladajućih u Hrvatskoj na tu funkciju jer je radila u Ministarstvu spoljnih poslova i bila u kabinetu premijera kao savetnica za Holokaust.

Do sada se nije javno eksponirala na novoj funkciji. Pre dolaska u Jasenovac bila je šefica delegacije Hrvatske pri Međunarodnom savetu za sećanje na Holokaust. Tada je Hrvatska bojkotovala zajedničku izložbu sa memorijalnim muzejom Holokausta u Vašingtonu jer je na jednom panou trebalo da bude napisano da je u vrijeme NDH sproveden genocid nad Srbima.

Povezani članci:

Portal Kompas Info posebnu pažnju posvećuje temama koje se tiču društva, ekonomije, vere, kulture, istorije, tradicije i identiteta naroda koji žive u ovom regionu. Želimo da vam pružimo objektivan, balansiran i progresivan pogled na svet oko nas, kao i da podstaknemo na razmišljanje, diskusiju i delovanje u pravcu boljeg društva za sve nas.