Početna » Nauka » Oleg Kononenko i Nikolaj Čub oborili rekord na međunarodnoj svemirskoj stanici: Preko 370 dana u svemiru

Najduži kontinuirani boravak na međunarodnoj svemirskoj stanici

Oleg Kononenko i Nikolaj Čub oborili rekord na međunarodnoj svemirskoj stanici: Preko 370 dana u svemiru

Dvojica Rusa su 20. septembra postavili rekord za najduži kontinuirani boravak na međunarodnoj svemirskoj stanici (International Space Station (ISS), prema podacima ruske svemirske agencije.

Obaranje prethodnog rekorda

Roscosmos je saopštio da su Oleg Kononenko i Nikolaj Čub oborili stari rekord od 370 dana, 21 sat i 22 minuta, koji su u septembru 2023. godine postavili Rusi Sergej Prokopijev i Dmitrij Petljin, zajedno sa Amerikancem Franciskom Rubiom.

Prokopijev, Petljin i Fransisko Rubio
Foto: Euronews / Prokopiev, Petljiv i Francisko Rubio

Povratak na Zemlju

Čub i Kononenko su bili dva dana u svemiru, da bi se konačno vratili na planetu Zemlju u ponedeljak, 23. septembra.

Kononenkovi drugi rekordi

Pedesetdevetogodišnji Kononenko drži i druge rekorde u trajanju boravka u svemiru, uključujući i najviše kumulativnog vremena u svemiru — 1,110 dana tokom pet misija, do trenutka kada je sleteo u Kazahstan.

Neplanirani duži boravak američkih astronauta

Dva američka astronauta, Butch Wilmore i Suni Williams, neplanirano su proveli veći deo ruskog rekordnog boravka na svemirskoj stanici. Williams i Wilmore su očekivali da će na ISS-u biti samo osam dana kada su lansirani u junu, ali je njihova problematična Boeing Starliner kapsula vraćena bez njih. Sada je njihov povratak planiran za februar.

Izvor: Indenpendent

Prevod i priprema: Redakcija Kompas info
Povezani članci:

Portal Kompas Info posebnu pažnju posvećuje temama koje se tiču društva, ekonomije, vere, kulture, istorije, tradicije i identiteta naroda koji žive u ovom regionu. Želimo da vam pružimo objektivan, balansiran i progresivan pogled na svet oko nas, kao i da podstaknemo na razmišljanje, diskusiju i delovanje u pravcu boljeg društva za sve nas.