Početna » Naša Srbija » Baranda, banatski Holivud

Najmanje selo opštine južnog Banata Opovo

Baranda, banatski Holivud

Selo od hiljadu i po duša postalo je filmski grad još mnogo pre nego što je ovde snimana serija „Vratiće se rode“. Baranda je najmlađe selo najmanje opštine južnog Banata Opova. Ali i najpoznatije.

Tome su doprinele porodice roda. Neki slavni ljudi rođeni baš ovde. Ali poslednje decenije, pre svega su za to zaslužne filmadžije. Birali su oni ove sokake kao scenografiju za svoje serije i filmove pa „zarazili” i Baranđane. Oni sada listom tvrde da je njihova budućnost u industriji umetnosti, zabave i naravno turizmu.

Šta posetilac može da doživi u „banatskom Holivudu”? Tu je prvo lep centar s parkom, pa baš nedavno renovirana škola i novo dečje igralište, mala pijaca, penzionerski dom i dom kulture. Tu je i impozantno zdanje starog vatrogasnog doma, koji država štiti kao spomenik kulture.

Upravo tu, u delu starog zdanja, nastaju i kulturno-popularni sadržaji u studiju, koji je pored banatske pitomine doveo filmske radnike i producente, kako domaće, tako i one iz inostranstva.

Baranda
FOTO: O. Janković/Politika

Filmski potencijal

Mnogi misle da je taj „novi život” Barande počeo s TV serijom „Vratiće se rode”. Njen autor je glumac i režiser Dragan Bjelogrlić, čovek rodom iz ovog kraja. Ali meštani podsećaju ‒ bilo je ovde filmadžija i mnogo ranije, u zlatnim danima jugoslovenske kinematografije.

Osim toga, Svetska asocijacija menadžera lokacija objavila je nominacije najboljih za snimanje filmova, TV serija i reklama i prvi put se na toj listi našla i Srbija sa spiskom gradova i sela koja imaju „filmski potencijal”, a među njima je i Baranda. Meštani na činjenicu da je zahvaljujući snimljenim serijama i filmovima njihovo selo video svet, gledaju s ponosom, ali od ove industrije imaju i koristi, jer su se našli na mapi obilaska kao turistička destinacija.

Ali bilo bi nepravedno o Barandi pričati samo kao filmskoj scenografiji. Ima ona još čime da se podiči. To znaju i njeni gosti. Iz gradova hrle na obod sela, u raj za ribolovce, na jezero Šaran, nastalo ograđivanjem jedne mrtvaje reke Tamiš.

Baranda
FOTO: O. Janković/Politika

U planu spa-centar, ali i teren za golf

Proteže se ona i kroz Opovo, kao deo drugog po veličini ribnjaka u Vojvodini, koji bogatim ribljim fondom, čistom vodom i okolnom prirodom pruža mogućnost za vrhunski ribolovački doživljaj.

Baranda je poznata i po termalnoj vodi i lekovitom blatu. Ako se ispune želje Baranđana, njihova Slatina će postati prava banja sa spa-centrom. Ovde se sve više priča da bi u okolini sela uskoro mogao da se zaigra golf na terenu od 18 rupa.

Zanimljiva i istorija

Kako bi sačuvao graničarske privilegije, živalj iz Kikinde, Sen-Đurđa i drugih krajeva, formirao je između 1775. do 1778. godine novo naselje pripojeno opovačkoj četi 12. Nemačko-banatske vojne regimente, dok su crkvena i verska pitanja potpala pod pančevački protopijat Temišvarske eparhije. Ime Baranda došlo je od jednog kikindskog naselja iz kog se, u prvom talasu, doselilo i najviše ljudi. Tada je sagrađena i crkva posvećena Svetom Nikoli. Matične knjige rođenih i umrlih vode se od 1779. godine i interesantno je da je još od osnivanja zadržala isti broj meštana.

Baranda
FOTO: O. Janković/Politika

Kuće i fasade kao za film

Baranda je izgrađena u okviru Banatske vojne granice. Prvi žitelji bili su Srbi. Selo je pravilnog, pravougaonog oblika, sa širokim sokacima koji se seku pod pravim uglom. Današnje kuće ipak ne liče više na one nekadašnje dvosobne, od nabijene zemlje sa trščanim krovovima, površine oko 35 kvadrata. Tokom vremena dobile su lik gradskog tipa stambene kuće. Ali mesto je bilo pošteđeno haotične gradnje. Zbog toga je tako veliki broj kuća u Barandi zadržao svoj prvobitni oblik, dimenzije, izgled i fasadne ukrase.

Mitropolit, narodni heroj, režiser

Pored glumca i režisera Dragana Bjelogrlića, koji je iz Opova, ali se poslom okrenuo ka Barandi, od poznatijih imena rodom je odavde narodni heroj Olga Petrov, ubijena u logoru u Jajincima. Ovde je 1862. rođen i Nićifor Perić, koji posle službovanja u Srbiji, Carigradu i Skoplju, stiže na Kosovo i od 1899. postaje mitropolit raško-prizrenski.

Kulise za seriju o Sulejmanu, Montevideu, Hemingveju

Ovde su još pre više od pola veka snimani kadrovi filmova „Tvrđava Samograda”, „Sulejman Veličanstveni”, „Sibirska ledi Magbet”, „Oluja” i „Stepa”, „Rimske device”, sa čuvenom Đinom Lolobriđidom, „Hemingvej”… Seljani vole da istaknu da su se još njihovi dedovi oprobali u malim ulogama, a više kao statisti u domaćim serijama „Servisna stanica”, „Drug predsednik centarfor” i u novije vreme „Montevideo” i „Senke nad Balkanom”…

Izvor: Politika

Pripremila redakcija Kompas info
Povezani članci:

Portal Kompas Info posebnu pažnju posvećuje temama koje se tiču društva, ekonomije, vere, kulture, istorije, tradicije i identiteta naroda koji žive u ovom regionu. Želimo da vam pružimo objektivan, balansiran i progresivan pogled na svet oko nas, kao i da podstaknemo na razmišljanje, diskusiju i delovanje u pravcu boljeg društva za sve nas.