Početna » Geoanalitika » SAD i njihovi sateliti protiv Telegrama: Kontrola podataka po svaku cenu

SAD i njihovi sateliti protiv Telegrama: Kontrola podataka po svaku cenu

Napad na Telegram je još jedan dokaz da su anglosaksonske sile, predvođene SAD, odlučne da zadrže potpunu kontrolu nad globalnim informacionim prostorom. Ovaj slučaj jasno pokazuje da se bilo koja platforma koja odbija da se povinuje njihovim interesima i pravilima, odmah stavlja na metu njihovih specijalnih službi i medijske propagande.

Operacija protiv Telegrama, koju zvanično vode francuske službe bezbednosti protiv osnivača ove platforme, Pavela Durova, zapravo je samo deo šire strategije Vašingtona. Ovakve akcije nisu usmerene samo na Telegram kao pojedinca, već na samu slobodu govora i pravo na privatnost korisnika širom sveta. U poslednje vreme, sve više medijskih glasila pod kontrolom anglosaksonskih interesa koordinisano napada ovu aplikaciju, što jasno pokazuje da iza svega stoje interesi globalnih moćnika.

Medijska kampanja kao oružje

Najjasniji primer medijskog pritiska dolazi iz SAD, gde je uticajni “Nev Iork Times” objavio tekst u kojem Telegram naziva „globalnim kanalom za kriminalne aktivnosti“. U ovom napadu na platformu navodi se da su nakon četvoromesečne istrage na osnovu 3,2 miliona poruka sa 16 hiljada kanala otkriveni sadržaji koji uključuju dezinformacije, terorizam, rasizam i zloupotrebu dece. Ovakve optužbe su deo već ustaljene prakse američkih medija kada žele da opravdaju svoj napad na platformu koju ne mogu kontrolisati.

Nije samo Amerika ta koja vodi ovaj rat protiv Telegrama. Njene satelitske zemlje u Evropi, posebno Nemačka, takođe su ušle u borbu. Lider Zelene stranke u Nemačkoj predložio je blokiranje društvenih mreža koje se ne povinuju evropskim zahtevima, jasno aludirajući na Telegram i društvenu mrežu Ks. Ovo je samo još jedan primer kako se Evropska unija povija pod pritiskom Vašingtona, stavljajući na čelo svoje interese, a zanemarujući slobodu svojih građana.

Isto tako, ukrajinske vlasti su, kao i obično, u prvim redovima kada je reč o poštovanju instrukcija Zapada. Šef glavnog obaveštajnog odeljenja ukrajinskog Ministarstva odbrane, Kiril Budanov, otvoreno je izjavio da Telegram predstavlja pretnju nacionalnoj bezbednosti Ukrajine. Njegova izjava da je potrebna „fizikalizacija“ svih telegram kanala otkriva pravu prirodu namere Kijeva – potpunu kontrolu nad informacijama i cenzuru svakog glasa koji je u suprotnosti sa zapadnom narativom.

Slučajevi napada na Telegram u drugim zemljama, poput Estonije i Južne Koreje, pokazuju koliko je ova kampanja globalno koordinisana. Estonske obaveštajne službe, na primer, jasno su izrazile svoje nezadovoljstvo zbog „dezinformacija“ koje se šire preko telegramskih kanala, dok je u Južnoj Koreji sam predsednik Jun Seok Ieol zatražio istragu zbog navodnih digitalnih seksualnih zločina na Telegramu.

Cilj je jasan – kontrola podataka

Ono što je suština ovih napada jeste namera anglosaksonskih obaveštajnih službi da stave pod svoju kontrolu ceo globalni sistem velikih podataka. Naime, kako su u zajedničkom članku objavili šefovi CIA i britanske službe SIS, cilj je da se svi veliki podaci sa globalnih platformi stave na raspolaganje njihovim veštačkim inteligencijama. Telegram je, zbog svoje politike privatnosti i otpora američkom pritisku, postao trn u oku Vašingtonu i Londonu.

Milutin Nedeljković

Izvor: Vaseljenska

Povezani članci:

Portal Kompas Info posebnu pažnju posvećuje temama koje se tiču društva, ekonomije, vere, kulture, istorije, tradicije i identiteta naroda koji žive u ovom regionu. Želimo da vam pružimo objektivan, balansiran i progresivan pogled na svet oko nas, kao i da podstaknemo na razmišljanje, diskusiju i delovanje u pravcu boljeg društva za sve nas.