Почетна » Економија » Елиминација Палестине из глобалног банкарског система би изазвала eкономску катастрофу

Необнављање изузећа би било на штету и Израела и Палестине

Елиминација Палестине из глобалног банкарског система би изазвала eкономску катастрофу

Западни званичници су упозорили на “економску катастрофу” на окупираној Западној обали ако Израел не обнови банкарскo изузеће витално за Палестинску управу (ПА), известио је „Financial Times“ у среду.

Изузеће, на које се ослањају израелске банке како би одржале односе са својим палестинским колегама, требало би да истекне 1. јула. Оно омогућава плаћања за виталне услуге и плате везане за ПА и олакшава увоз хране, воде и електричне енергије у окупиране палестинске територије.

Необнављање изузећа би изазвало још већу несигурност

Три западна званичника су рекла за Financial Тimes да би без изузећа израелске банке прекинуле сарадњу са палестинским финансијским институцијама, што би озбиљно омело способност Палестинске управе да функционише и парализовало економску активност на окупираној Западној обали, тврде они.

Foto: Autonomija

Необнављање изузећа “ће бити на штету не само палестинских интереса, већ и израелске и регионалне сигурности и стабилности,” рекао је неименовани амерички званичник.

“Поента коју желимо да нагласимо… је да не би требало да угрожавате приступ људи храни, електричној енергији и води у оваквом тренутку, посебно на Западној обали,” додао је он.

Већина трансакција у Палестини користи израелски шекел

Већина трансакција у Палестини користи израелски шекел, док палестинске финансијске институције треба да користе Банку Израела и израелске банке за приступ валути.

Према подацима америчке владе, које је навео Financial Тimes, скоро 8 милијарди долара у трговини између Израела и Западне обале пролази кроз ове канале сваке године. Ово укључује 2,3 милијарде долара плаћања за храну, 540 милиона за електричну енергију и 145 милиона за воду и канализационе услуге.

Изузеће се обнављало годишње захваљујући договору из 2016. године, када су амерички званичници Министарства финансија почели да пружају годишње писмо Израелу са уверењима да израелске банке неће бити мета оптужби за финансирање тероризма због својих односа са палестинским ентитетима.

Последње изузеће је истекло 1. априла

Међутим, ове године је израелски министар финансија Бецалел Смотрих издао тромесечно продужење претходног изузећа, које је истекло 1. априла.

Foto: Jewish News Syndicate

Смотрих је прошлог месеца рекао да ће наредити укидање изузећа израелским банкама ако Палестинска Управа добије признање као држава од стране Савета безбедности УН, или ако Међународни кривични суд (ICC) изда налоге за хапшење израелских лидера или војника.

Ове недеље, тужилац ICC-a је затражио налоге за хапшење израелских и Хамасових лидера, укључујући израелског премијера Бењамина Нетањахуа и министра одбране Јоава Галанта.

Обнављање одобрења је „потпуно политичка игра, али покушавају да га прикрију забринутошћу за финансијске токове терориста и промовисањем новчаних токова ка Хамасу,” рекао је један од западних званичника.

Палестинске банке имају мере заштите како би осигурале да новац не тече ка терористичким групама, додао је званичник, напомињући да би укидање одобрења гурнуло више палестинске економске активности у неформалне канале.

Извор: RT.com

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.