Почетна » Економија » Земље гомилају залихе злата

Земље гомилају залихе злата

Централне банке света настављају да се окрећу злату као сигурном улогу у несигурним временима. Прецизније, у октобру су купиле 42 тоне злата, што је 23% више од просечне месечне куповине од почетка године, према подацима Светског савета за злато (ВГЦ). Ова куповина је била мања од претходног месеца, када је достигнута рекордна цифра од 72 тоне, али и даље виша од просечне месечне куповине у првих девет месеци године, која је износила 34 тоне.

 

Централне банке купују злато из више разлога. Један од њих је да диверзификују свој портфолио резерви, који се обично састоји од валута и државних обвезница. Злато им омогућава да смање ризик од инфлације, девалуације или губитка поверења у неку валуту или државу. Злато је такође актив који нема ризик, што значи да нема обавезу нити зависност од другог лица или институције. Злато је такође ликвидно и универзално прихваћено као средство плаћања.

Ко највише купује злато?

На првом месту по куповини злата је Народна банка Кине, која је у октобру пријавила куповину 23 тоне злата, што је 12. месец за редом да повећава своје златне резерве. Кина је други по величини поседник злата на свету, после САД, са око 2.000 тона у свом сефу.

На другом месту је Централна банка Турске, која је у октобру купила 19 тона злата, повећавши своје укупне резерве на 498 тона. Турска је пети по величини поседник злата на свету, после Русије, и има једну од најбржих стопа раста резерви у последњих неколико година.

На трећем месту је Народна банка Пољске, која је у октобру купила шест тона злата, доводећи своје резерве на 340 тона. Пољска је овог лета направила велику вести када је обелоданила да је купила 100 тона злата од Банке Енглеске и пребацила га у свој дом.

Остале централне банке које су купиле злато у октобру су Резервна банка Индије (4 тонe), Чешка народна банка (2 тонe), Народна банка Републике Киргизијe (1 тонa) и Централна банка Катарa (1 тонa).

 

Злато је тражено и од стране инвеститора, улагача, индустрије и потрошача. Међутим, централне банке имају посебну улогу на тржишту злата, јер оне представљају званични сектор, који држи велики део светских златних резерви. Преко 34.000 тона злата, или око 17% укупне количине злата која је икада ископана, налази се у сефовима централних банака.

 

Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.