Почетна » Друштво » Владика Теодосије позвао Србе у Осојану да остану на својој дедовини

Владика Теодосије позвао Србе у Осојану да остану на својој дедовини

Његово преосвештенство владика рашко-призренски Теодосије служио је Свету архијерејску литургију у храму Светог архангела Гаврила у Осојану, а у бесједи поручио Србима да остану на својој дједовини и у овим тешким временима.

Владика Теодосије подсјетио је вјерни народ из Осојана да имају благослов блаженопочившег митрополита Амфилохија и да је кроз теже муке народ остајао на своме, преноси Радио Гораждевац.

Ријечи охрабрења владике Теодосија долазе у тренутку када је такозвана косовска полиција упала у прострије привременог органа општине Исток у Осојану, а јуче је заплијењен новац намијењен корисницима социјалних давања и пензија.

Осојане је село на Косову и Метохији, у општини Исток. Ово је старо српско насеље које се помиње још у Светостефанској хрисовуљи краља Милутина из 14. века. У селу су постојале три цркве: Ивања, Никољача и Звечан. Село је било жестоко страдало од Албанаца у 19. и 20. веку, а посебно током рата на Косову 1999. године, када је било спаљено и напуштено. После рата, део становника се вратио у Осојане, које је постало један од ретких примера успешног повратка Срба у Метохију. Данас у Осојану живи око 350 Срба, који се баве пољопривредом и сточарством.

Такозване косовске полиције извршиле су провокативне акције против српских институција и заједнице у Осојану и Гораждевцу. У Осојану, највећем повратничком селу у Метохији, полиција је упала у двориште Привременог органа општине Исток и затворила Дом здравља, гдје су радили лекари и медицинско особље из Србије. Полиција је такође покушала да уђе у апотеку, али је она била закључана. Због овог напада, настава у школи је прекинута и дјеца су послата кућама. Полиција је била наоружана аутоматским пушкама и показивала агресивно понашање према мештанима.

У Гораждевцу, другом важном повратничком селу у Метохији, полиција је упала у објекат Привременог органа општине Пећ и уклонила заставу Србије са зграде. Радници који су били унутра нису могли да изађу, а грађани који су дошли да их подрже су били спречени да приближе објекту.

Ове акције су представљале грубо кршење споразума о заштити права Срба на Косову и Метохији и покушај да се онемогући њихов опстанак и повратак на територију која је под контролом приштинских власти. Оне су такође изазвале страх и незадовољство међу српским становништвом које жели да живи у миру и безбедности.

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.