Почетна » Слободна зона » Како је радијација у Чернобилу утицала на псе

Како је радијација у Чернобилу утицала на псе

Радијација у Чернобиљу је настала као последица експлозије у четвртом реактору нуклеарне електране 26. априла 1986. године. Експлозија је изазвана током теста који је требало да провери да ли електрични генератор може да обезбеди довољно енергије за хлађење реактора у случају прекида напајања. Тест је изведен на неправилан начин и довео је до прекомерног пораста снаге и притиска у реактору, што је довело до серије експлозија и пожара који су трајали неколико дана.

Радијација је имала велики утицај на земљу и воду у околини Чернобиља. Велика количина радиоактивног материјала је испуштена у атмосферу и распрострањена ветром на велике удаљености. Неке области су биле више загађене од других, зависно од смера и јачине ветра, кише и снега. Неки од најзагађенијих подручја су биле борова шума поред електране, која је добила назив Црвена шума због црвеног бојења осушених стабала, и Припјат, град који је изграђен за раднике електране и њихове породице. Око 100.000 становника је евакуисано из ових подручја, која су постала део Чернобиљске зоне искључења, где је приступ ограничен због високог нивоа радиоактивности.

Радиоактивно загађење је такође доспело до површинских и подземних вода, кроз које су се радиоактивне честице пренеле на даљину. Неколико река, језера и мочвара у околини Чернобиља су биле загађене различитим радионуклидима, као што су цезиjум-137, стронциjум-90 и плутониjум-239. Ово је имало негативан утицај на растлински и животињски свет у воденим екосистемима, као и на квалитет питке воде за становништво. Неколико мера је примењено да би се смањил ризик од загађености водом, као што су изградња баража, пречистачких построења и алтернативних извора воде.

Радијација је такође утицала на животиње у Чернобиљу, како на домаће, тако и на дивље. Неке животиње су биле изложене високим дозама радијације, које су изазвале оштећења ДНК, мутације, болести, стерилитет и смрт. Неке животиње су биле убијене или ухваћене од стране људи, који су их користили за истраживања или храну. Неке животиње су биле преселене на друга подручја, где су могле да живе без опасности од радиоактивности. Међутим, неке животиње су успеле да се прилагоде новим условима и да опстану у забрањеној зони. Данас, зона представља несвакидашњи резерват за многе врсте животиња, као што су медведи, бизони, вукови, рисови, дивље свиње и коњи. Нека истраживања показују да је бројност и разноврсност животиња у зони порасла од катастрофе, због одсуства људског утицаја.

Међународни тим научника идентификовао је јединствене промене у геному паса из чернобилске зоне искључења, објавио је научни часопис Сциенце Адванцес. Истраживачи су проучавали узорке ДНК више од три стотине паса луталица који живе у близини нуклеарне електране у Чернобиљу, упоређујући их са структуром генома расних паса и дивљих кућних љубимаца из других региона. Резултати су показали да животиње имају јединствени уређај ДПР-а, који се разликује од паса из Припјата, где се налази реактор, и градова Чернобил и Славутич који се налазе мало даље.

Поређење ДНК паса у зони искључења са структуром генома различитих раса домаћих и дивљих љубимаца из различитих делова света показало је да пси из Чернобила имају јединствену структуру генома, која се значајно разликује међу различитим групама животиња. , у зависности од удаљености њиховог станишта од нуклеарне електране у Чернобиљу . каже студија .

Током пет година, научници су хватали и сакупљали узорке крви и тела 302 пса, од којих је већина живела на индустријској локацији у Чернобиљу, као и 15-45 километара од епицентра несреће. Као резултат тога, истраживачи су идентификовали две групе кућних љубимаца, чији се геном разликовао од обичних паса. Прва група је живела у непосредној близини нуклеарне електране у Чернобиљу, а друга у Славутичу и Чернобиљу. Упркос честом укрштању, генетски нису били слични једни другима. Научници су ово приписали ефектима зрачења на тело.

У октобру 2020. године у Чернобиљу је откривен редак лептир , чија је величина упоредива са птицом. Говоримо о врсти плаве траке, чији распон крила достиже 110 мм.

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.