Почетна » Друштво » Теорије о крају света на друштвеним мрежама су бизнис

АИ пројектује катастрофе, чудовишта, апокалипсе, ТикТок затрпан

Теорије о крају света на друштвеним мрежама су бизнис

Ширење теорија завера је финансијски исплативо. Кроз „Креативни програм” ТикТока – од чудовишта и вампира до фаталних астероида, земљотреса корисници ове друштвене мреже пласирају чудне теорије о крају света.

Непрофитна организација „Media Maters“ открила је да је овај нови тренд заправо бизнис у коме корисници ТикТока добијају новац од виралних видеозаписа с неутемељеним тврдњама.

То да америчка влада потајно хвата или држи митолошко чудовиште као што је Кинг Конг је заиста на ивици разума, али је то последња илустрација дезинформација које се врте платформом, што је питање које је углавном изостало у недавним политичким расправама о забрани ТикТока у САД-у због националне сигурности.

Видеозаписи с милионским прегледима

Видеозаписи, од којих многи имају милионе прегледа и често су праћени сабласном позадинском глазбом, садрже гласове које је генерисала АИ, а понекад опонашају и славне особе.

 „Сви ћемо умрети у идућих неколико година. Јесте ли чули за ово?”, говори глас који опонаша познатог подкастера у једном виралном видеу, у којему тај глас наставља да упозорава на астероид који иде према Земљи и позива се на владин извор који је случајно наишао на мапу под називом „чувати тајну од јавности”.

Крај света - АИ
Крај света – АИ

Позната по истраживању дезинформација на ТикТоку, Еби Ричардс објаснила је, преноси businesstoday, да ширење теорија завера може бити финанцијски исплативо кроз „Креативни програм” ТикТока.

„Финанцијско потицање садржаја који је и врло занимљив и јефтин за производњу ствара окружење за развој теорија завере”, објаснила је, док је заступница ТикТока инсистирала је на томе да „теорије завере нису прикладне за зараду, као ни за препоруку” у страницама са новостима корисника.

Превод и припрема: Редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.