Почетна » Култура » Светска премијера филма „33 Анђела“ у Нишу 18. октобра

Светска премијера филма „33 Анђела“ у Нишу 18. октобра

Филм „33 Анђела“ приказује страдање више од 200 српске деце током Другог светског рата у нацистичким логорима у Норвешкој.

Премијери ће присуствовати потомци као и гости из Норвешке, Израела, Швајцарске.

У Нишу ће бити одржан и панел на коме ће излагати угледни професори из иностранства и историчари из Србије.

Из логора смрти Јасеновац, Сисак, Стара Градишка и Старо Сајмиште, ове невино изгубљене душе су послате на робовски рад у Норвешку.

Филм дубоко свједочи о њиховим патњама и неправди која им је нанијета, док истовремено пружа глас свједока и потомака који настоје сачувати сјећање и истину о овој трагичној епизоди.

„33 Анђела“ је снажна прича о страдању дјеце и њиховом насљеђу, која нас подсјећа на важност чувања сјећања и поштовања живота.

Филм доноси свједочења логораша који су преживјели логоре смрти у НДХ као и сроднике страдале дјеце.

Бранко Димовић Димески, аутор и продуцент филма, истиче да је реализацију филма подржао велики број потомака којима је истина о страдању њихових ближњих важна и да су неки послије осамдесет година сазнали истину.

Филм су подржали и институције и појединци из Норвешке, Израела, Швајцарске, Републике Српске и Србије.

Аутор и продуцент филма је Бранко Димовић Димески, редитељ Горан Вукчевић, директор фотографије Дејан Тршић, косценаристи Милка Кајганић и Бранко Димовић Димески, стручни сарадници Јоханес Солберг, Јелена Стојковић, Ђорђе Бојанић, Бранислав Гајић и Александар Динчић, а музику су приредили Стела Торесен, Андреј Стојановић и Никола Митић.

РТРС

Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.