Почетна » Друштво » Светосавски бaл у Бечу донира Даун синдром центру

25. Светосавски бал

Светосавски бaл у Бечу донира Даун синдром центру

Светосавски бал у Бечу и ове године имаће хуманитарни карактер.

То је и била главна мотивација тима, односно Српског центра који је 2019. године преузео организацију ове свечаности.

Покренули смо пројекат „За дечју радост” и 2020. године организовали први Светосавски бал који је имао искључиво хуманитарни карактер. Сав приход коришћен је за изградњу куће за повратничку породицу Чукарић из Велике Хоче на Косову и финансијску подршку ученицима из Осојана у Метохији. На последњем балу смо у сарадњи са Фондацијом Новак Ђоковић финансирали изградњу четири радне собе у предшколској установи „Даница Јарамаз” у Косовској Митровици. Наравно, и на следећем балу ће бити присутан хуманитарни фактор и јако се радујемо што ћемо имати прилику да подржимо бањалучки „Даун синдром центар”. И посебно нас радује што ће ученици ове установе бити наши гости на балу – наводи Јововић.

Светосавски бал биће одржан у 12 сала и на четири позорнице раскошне бечке царске палате Хофбург, уз присуство бројних учесника и посетилаца, саопштио је организатор ове свечаности Српски центар у Бечу.

Током шесточасовног сценског програма биће извођене нумере класичне, староградске, рок и електронске музике.

Организатори подсећају на дугу историју Светосавског бала која датира чак 160 година у прошлост, а која је прекидана само силом историјских прилика.

Светосавски бал
Foto: Savaball

„Баш с тим мотивом, на пола пута између неговања историје и традиције и хватања тока с новим временом, овај амбициозан подухват окупља најбоље од српске дијаспоре и саме матице и поново бива место сусрета занимљивих људи и идеја”, истиче се у саопштењу.

Из Српског центра наводе да је Беч, као град високе културе и хабзбуршке традиције, истовремено и други дом Вука Стефановића Караџића, самим тим и део српске културне историје, па је и логично место за овакво окупљање.

„На важност самог бала, као и на деловање српске заједнице у аустријској престоници, указује и чињеница да је управо Светосавски бал једини инострани бал међу 14 најсвечанијих балова који се одвијају у престижном Хофбургу“, напомињу из Српског центра.

Бал је део светосавских свечаности, а партнер ове године је Аутономна Покрајина Војводина.

Српски центар у Бечу постоји од 1995. године и бави се промовисањем и афирмисањем српске традиције и савремене културе.

Извор: СРНА, Политика

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.