Почетна » Геоаналитика » Иран извео серију напада на америчку базу у Ираку

Иран извео серију напада на америчку базу у Ираку

Иранска револуционарна гарда преузела је вечерас одговорност за напад на америчку војну базу Харир и аеродром Ербил на северу Ирака, саопштила је ова иранска организација.

Како се наводи у саопштењу, циљеви су биле терористичке групе, а напад је „одговор на терористичке злочине непријатеља Ирана“.

У њиховом саопштењу се наводи да су ракетни напади чувара исламске револуције на „штабове шпијуна и места окупљања антииранских терористичких група“ у Ираку и Сирији одговор на недавни терористички напад у Керману (експлозије на гроб генерала Касима Сулејманија) и у Раску (напад на полицијску станицу).

Иранска револуционарна гарда саопштила је да је напала „шпијунске центре и места где се окупљају антииранске терористичке групе“ у ирачком Ербилу, јавили су данас ирански државни медији.

Напад је изведен у поноћ као одговор на недавне терористичке злочине непријатеља исламског Ирана и шпијунски штаб и места окупљања антииранских терористичких група, су гађана балистичким пројектилима ИРГЦ и уништена, саопштила је Иранска револуционарна гарда, пренела је државна иранска агенција ИРНА.

Иран је напао осам циљева у Ираку:

▪Аеродром Ербил је престао са радом након „веома бруталног бомбардовања“, преноси АБЦ Њуз, позивајући се на изворе.
▪8 објеката у близини америчког конзулата у Ербилу напао је Корпус гарде Исламске револуције.
▪4 особе су погинуле од последица иранских напада, преноси АБЦ.
▪Курдски нафтни тајкун повезан са Мосадом – Пешрав Џеји, ликвидиран је, уз њега најмање 4 особе са америчким пасошем.

Иранске ракете прешле 1200 км, погодиле терористе у Идлибу и показале Израелу да могу и њих да досегну како тврди војни врх Ирана.

Извор: Политика, Iran Observer, Политико, Звезда ТВ Москва

Превод и припрема: Редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.