Почетна » Геоаналитика » Герилска борба Хута — претња за глобалну економију

Црвено море

Герилска борба Хута — претња за глобалну економију

Иран је дубоко умешан у планирање напада на трговачке бродове у Црвеном мору, према извештају Беле куће. Обавештајна служба Ирана је омогућила јеменским Хутима да таргетирају бродове са дроновима и ракетама, што је довело до великих проблема за глобалну трговину. Бела кућа је осудила Иран због непромишљеног понашања и најавила формирање међународне коалиције за заштиту Црвеног мора.

Економски проблем

Црвено море је кључни пролаз за светску економију, пошто се кроз Суецки канал превози 12 одсто светске трговине и 30 одсто светских бродских контејнера. Због учесталих напада Хута, многи трговачки бродови су приморани да користе дуже и скупље руте које заобилазе Црвено море. То би могло да повећа цене свакодневне робе као што су телевизори и патике. Прошлог викенда, САД и Велика Британија су обориле 15 дронова изнад Црвеног мора, који су били послати из Јемена са намером да нападну бродове. Хути су преузели одговорност за нападе и упозорили друге земље да не подржавају америчку интервенцију.

Цена прекоокеанског транспорта контејнерима је драматично порасла након што су Хути, јеменска група, започели да нападају трговачке бродове у Црвеном мору. Само у последњих неколико седмица, цена превоза по контејнеру је скочила са 2.500 на 10.000 долара, што је изазвало велике губитке за израелску економију. Израел је затражио од САД да спрече Хуте у њиховим акцијама или ће он сам предузети ваздушне ударе против њих.

Покушај интервенције

САД су одговориле на овај захтев тако што су послале велику флоту бродова који имају системе за одбрану од ракета и дронова. Ова флота укључује три америчка разарача, британски ракетни разарач „Дајамонд“, као и бродове из других земаља које подржавају америчку интервенцију. Француска ракетна фрегата „Лангдок“ ће такође учествовати у овој операцији, али под својом командом. Поред тога, САД имају и три носача авиона који су распоређени у различитим деловима света.

Хути су осудили америчку агресију и позвали све земље дуж обала Црвеног мора да се противставе овом нападу на међународну пловидбу. Они су наставили да испаљују пројектиле ка трговачким бродовима, што представља велики изазов за одбрамбене системе флоте. Неки аналитичари сматрају да је ова операција несмислена и скупа, пошто се користе високотехнолошке ракете-пресретачи против једноставних и јефтиних дронова.

Иран негира да има било какву улогу у нападима на Црвено море, али Бела кућа тврди да има доказе да је иранска обавештајна служба пружала податке и логистичку подршку Хутима. Иран такође користи свој сателит „Нур“ за прикупљање информација о позицијама и кретањима бродова у Црвеном мору. Ова ситуација представља велику претњу за безбедност и стабилност региона и света.

 

Алтернатива бродовима
Алтернатива бродовима

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.