Почетна » Друштво » Шведска враћа класичне уџбенике и потпуно укида дигитално учење за децу млађу од шест година

Шведска враћа класичне уџбенике и потпуно укида дигитално учење за децу млађу од шест година

Шведска, предводник у увођењу нових технологија у школе, враћа се традиционалним образовним методама с нагласком на штампане књиге, читање и вежбање писања и смањује употребу таблета и дигиталних алата.

Политичари и стручњаци изразили су забринутост да је прекомерна дигитализација, укључујући увођење таблета у предшколске установе, довела до опадања основних вештина ученика, пише АП.

Шведска министарка просвете Лота Едхолм, која је у влади десног центра преузела дужност пре 11 месеци, изјавила је да је ученицима потребно више уџбеника и да су штампане књиге важне за њихову едукацију.

Министарка је објавила да власт жели да поништи одлуку Националне агенције за образовање да дигитални уређаји постану обавезни у предшколским установама. Планирају да иду и корак даље и да потпуно прекину дигитално учење за децу млађу од шест година, саопштило је министарство.

Стручњаци за образовање истичу да су неки проблеми с учењем могли да настану због мера уведених током пандемије корона вируса, али наглашавају и да прекомерно коришћење уређаја с екранима током школских сати може да проузрокује заостајање младих у основним предметима.

„Постоје јасни научни докази да дигитални алати ометају, а не побољшавају учење ученика“, саопштио је Каролинска институт прошлог месеца коментаришући дотадашњу националну образовну стратегију која је нагласак стављала на дигитализацију наставе.

„Институт сматра да се фокус треба вратити на стицање знања путем штампаних уџбеника и стручности наставника, уместо из углавном бесплатних дигиталних извора који нису проверени“, рекли су из Института.

УНЕСКО је такође упутио „хитан позив за прикладну употребу технологије у образовању“.

У извештају подстичу земље да убрзају интернетске везе у школама, али истовремено упозоравају да технологија у образовању треба да се имплементира тако да никада не замени наставу уживо под вођством наставника.

Како би изашли на крај с падом у читалачким способностима, шведске власти најављују да ће ове године инвестирати око 60 милиона евра за куповину књига које ће расподелити по школским библиотекама и још 42 милиона евра у следеће две године за бржи повратак класичних уџбеника у школе.

НСПМ

Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.