Почетна » Спорт » Страдање Ајаксово – од најлепшег фудбала у Европи, до дивљања незадовољних навијача

Страдање Ајаксово – од најлепшег фудбала у Европи, до дивљања незадовољних навијача

За свега неколико година, Ајакс је прешао пут од тима којег су секунде делиле од финала Лиге шампиона, екипе која је побрала све симпатије фудбалске Европе и екипе која је суверено владала Холандијом; до тима који једва долази до победе и тима чији навијачи прекидају срамне партије.

Ајакс је те 2019. године био само неколико секунди удаљен од финала Лиге шампиона. Голом Лукаса Моуре у „минут после 12“, Тотенхем је преотео финале Ајаксу, а чини се, још важније, обрнуо срећу холандског великана.

Амстердамски клуб је, без петро-долара, без великих трансфера и разбацивања, годинама успевао да задржи изузетно висок ниво на европској сцени, а понекад чак и пређе границу могућности.

То је све омогућио добро постављен систем у клубу, а за који је био заслужан спортски директор Марк Овермарс.Некадашњи холандски репрезентативац, фудбалер Ајакса, потом Арсенала и Барселоне, био је познат по брзини и продорима на терену, а то је показао и ван терена – у улози спортског директора.

Овермарс је у клуб стигао 2012. године, а када је, после пет година, добио већу слободу у раду, почео је да чини чуда.

Довео је Ерика тен Хага, са којим је већ радио у Го ахед иглсима, а подједнако значајно – изборио се да се уклони забрана у платама, која је спречавала да клуб, било ком играчу, понуди плату већу од милион евра на годишњем нивоу.

То је омогућило Овермарсу да из Премијер лиге доведе двојицу играча, који су обележили наредне године – Дејлија Блинда и, још битније – Душана Тадића.

Екипу су предводили искусни Блинд и мајстор попут Тадића, па су процветали и таленти из Ајаксове школе – Дони ван де Бек, Матајс де Лихт, Рајан Гравенберх…

Убрзо је Ајакс постао омиљени клуб неутралних посматрача, пошто је играо атрактиван, нападачки фудбал, чак и против најјачих европских клубова.

Српски репрезентативац је опчинио фудбалски свет асистенцијама, дриблинзима и головима, па су многи причали да Ајакс игра најлепши фудбал на „старом континенту“.

А онда, неколико година касније, све се потпуно распало.

Може се рећи да је онај који је креирао такав – моћан и силан Ајакс, кумовао и његовом слому.

Медији су открили да је Овермарс слао неприкладне фотографије колегиници, затим се прича развила и откривено је да она није једина која је добијала поруке такве садржине од спортског директора.

Због тог скандала, Овермарс је приморан да напусти Ајакс у фебруару 2022. године.

Амстердамски клуб је освојио титулу те године, 36. по реду, што је била лабудова песма ових „копљаника“.

Тен Хаг је напустио клуб и преселио се у Манчестер, Ајакс је на трансферима играча зарадио рекордних 200 милиона евра, али је одлазак Овермарса био кључан.

Истина, како је Ајакс зарадио рекордну суму, тако је и потрошио рекордних 100 милиона, али појачања нису била попут оних које је доводио Овермарс, који је заслужан за доласке Антонија, Лисандра Мартинеза, Хакима Зијеша, Мохамеда Кудуса…

Нови тренер – Алфред Шродер, није се предуго задржао у Амстердаму, као ни привремени тренер Џони Хејтинга.

Клуб је претрпео најтежи пораз у Лиги шампиона (6:1 од Наполија), а на крају сезоне је остао без титуле, али и најбољег европског фудбала.

Директор Едвин ван дер Сар се повукао, рекавши да је исцрпљен, а нови директор фудбала Свен Мисинтат, направио је већи хаос него што је био у клубу.

Човек који је некада радио у Дортмунду и Арсеналу, започео је велике промене – био је приморан да продаје најбоље играче, да смањи плате, пошто није било зараде коју доноси Лига шампиона.

У томе је успео, али је довео и фудбалерe чији квалитет (у том тренутку) не одговара Ајаксовом реномеу, a тренерско место поверио је Морису Штајну, који је претходно водио Спарту.

Ајакс се мучио не само да победи, већ и да постигне гол.

Нервоза код навијача је муњевито расла, а све је кулминирало у „де Класиркеру“, када је Ајакс губио са 3:0 после 37 минута игре од Фејенорда.

Бесни навијачи су прекинули меч убацивањем пиротехнике на терен, захтевајући одлазак управе, а потом су ломили по стадиону и околини.

Исте вечери, Мисинтат је добио отказ.

Пред Ајаксом и његовим навијачима је, сасвим сигурно, тешка сезона. Нема Лиге шампиона, нема (по свему судећи) борбе за титулу, али оно што највише плаши у овом тренутку – нема јасне идеје како изаћи из кризе.

Припремила редакција Компас инфо

Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.