Почетна » Друштво » Србија је једна од најбезбеднијих држава на свету

Србија је једна од најбезбеднијих држава на свету

БЕЗБЕДНОСНА ситуација у Србији је стабилна. То показује и статистика од 2000. године наовамо. У последњој деценији бележи се пад криминала. Лане је евидентирано 70.085 кривичних дела, док је, на пример, 2013. та бројка износила – 113.780. У односу на 2001. извршено је чак 43 одсто мање кривичних дела.

Ово показује анализа резултата МУП Србије од 2001. године до данас, у коју су „Новости“ имале увид, а која би требало да буде представљена јавности. Према тим подацима, последња деценија је једна од најстабилнијих и најбезбеднијих. Тако је лане убијено 77 особа, за разлику од 2002, када је насилно усмрћено 212 људи. У последњих пола деценије број најтежих злочина је, такође, у сталном паду.

– Прошле године је од 77 убистава и тешких убистава, расветљено 71, што је 92,2 процента – наводе у МУП Србије. – Од 142 извршена убиства у покушају и тешка убиства у покушају, решено је 95,8 одсто. Полиција је у 2023. години остварила добре резултате, али тежимо још бољим, због чега се много ради на превенцији, модернизацији, као и стручном усавршавању припадника министарства.

Током 2023. евидентирано је укупно 63.925 кривичних дела општег криминала, што је за 4.558 мање него 2022. године.

– Борба против организованог криминала један је од приоритета Владе Србије, и она се континуирано спроводи – истичу у српској полицији. – Из године у годину на територији наше земље је све мање високорангираних организованих криминалних група. У сарадњи са међународним партнерима, у прошлој години, спроведен је већи број акција у којима је Србија показала да је поуздан партнер у борби против мафијашких кланова и група.

Тренд пада кривичних дела забележен је и у другим областима. Прошла година остаће запамћена по најмањем броју крађа у последњих двадесетак година. Број тешких крађа у односу на 2001. годину је мањи за 77,9 одсто, а забележен је и најмањи број украдених аутомобила. Број разбојништва је, такође, у паду од 2000. године, када су регистрована 2.184. Прошле године је забележено готово четири пута мање – 567.

V.N.

– На врху листе приоритета МУП, посебно Управе криминалистичке полиције је борба против наркотика – кажу у МУП.

– Прошле године заплењено је близу седам и по тона различитих опојних дрога. Један од најбољих доказа да је српска полиција годинама поуздан и посвећен међународни партнер показују, поред осталог, и две међународне акције у којима су припадници МУП Србије са колегама из БИА и Европола у иностранству запленили око три тоне кокаина.

Након трагичних догађаја у школи „Владислав Рибникар“ у Београду и селима Мало Орашје и Дубона, код Младеновца, маја прошле године, спроведена је акција добровољне предаје нерегистрованог оружја и то по налогу министра Братислава Гашића. Предато је 82.398 комада легалног и нелегалног оружја, 4.243.139 комада муниције различитог калибра и 26.485 минско-експлозивних средстава.

Трговина људима
ПОРЕД трговине дрогом и прања новца, једна од највећих и најпрофитабилнијих глобалних криминалних активности је трговина људима. Припадници МУП Србије интензивно раде на расветљавању свих ових случајева, па у поређењу са, рецимо, 2010. годином, број оваквих кривичних дела мањи је за чак 70,4 одсто.

– Оно што је веома битно за безбедност свих грађана и њихов мирнији и лакши живот, то је очување јавног реда и мира – истиче наш саговорник. – О томе се даноноћно води рачуна и брине. У 2023. години, уназад двадесетак година, забележен је убедљиво најмањи број прекршаја из ове области – 19.569. То је за 71,7 одсто мање у односу на 2004, када је забележен највећи број прекршаја из ове области – 69.219.

Безбедност саобраћаја је, такође, сегмент друштва где се полиција посебно ангажује. Свакодневно се апелује на грађане да буду опрезни и пажљиви у вожњи, као и да поштују прописе како би се сачувало оно најбитније – људски животи. Посебан акценат се ставља на превенцију да возачи не управљају возилима под дејством алкохола или психоактивних супстанци.

Укупан број саобраћајних незгода у 2023. години, у односу на 2007. годину (када је забележен највећи број саобраћајних несрећа), мањи је за 53 одсто. Највећи број погинулих на путевима Србије забележен је 2001. године – 1.275. Прошле године та бројка је мања за 61 проценат, што указује на појачан превентивни рад припадника саобраћајне полиције.
Ови подаци посебно добијају на важности када се има у виду да је 2023. у Србији регистровано рекордних 2,8 милиона возила, а да је истовремено забележен најмањи број саобраћајних незгода са погинулима у последње 23 године (изузев 2020. године због пандемије вируса корона).
Насиље у породици
ПРИПАДНИЦИ МУП Србије од 1. јуна 2017, откада је уведен Закон о спречавању насиља у породици, имају нов приступ када је реч о превенције и реакцији полиције, а пре извршења кривичног дела или прекршаја. Такође, полицијски службеници су свој рад усмерили на заштиту жртава, али и да охрабре жене да пријављују насиље, јер постоји механизам за кажњавање насилника и заштиту жртава. Статистички подаци говоре да је прошле, али и 2022. године, забележено најмање убистава у оквиру породичних и партнерских односа.

– Поред свих ових послова, припадници МУП Србије радили су, уз помоћ Владе Србије, и на побољшању услова и помоћи грађанима када је реч о добијању држављанства, пријаве пребивалишта и боравишта, вађењу личних карата, пасоша, возачких дозвола, регистрација и набављање, држање и ношење оружја…- закључује представник МУП Србије.

Извор: Новости

Превод и припрема: Редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.