Почетна » Култура » Слика Паје Јовановића „Башибозук” продата за 300.000 фунти на аукцији код Содебија

Ремек дело из XIX века

Слика Паје Јовановића „Башибозук” продата за 300.000 фунти на аукцији код Содебија

ЛОНДОН – Слика Паје Јовановића „Одмор башибозука” продата је данас на аукцији код Содебија у Лондону за 240,000 фунти на чекић, што са урачунатим трошковима аукцијске куће износи више од 300,000 фунти, потврдила је Танјугу Анђела Малетић кустос Галерије Арте.

Тај износ наставља да се увећава када узмемо у обзир преузимање, транспорт и царињење слике у земљу трајног увоза.

„С обзиром на то да говоримо о аутору који је средином осамдесетих радио и стварао у Лондону, дела Паје Јовановића са оријенталном тематиком и тада и данас интересовала су много већи број колекционара. Не можемо са сигурношћу тврдити да ли ћемо видети ово ремекдело настало у другој половини последње деценије XIX века у земљи из које потиче аутор, али верујем да бисмо сви то волели.

Ово је један од најрепрезентативнијих дела овог аутора и његово место дефинитивно завређује музејски амбијент и доступност шире јавности” казала је Малетић и додала да „уколико се слика увезе у Србију, њена вредност ће додатно бити увећана на износ преко 450,000 еура, што представља једно од најскупље продатих дела Паје Јовановића.

Башибозук је био припадник нерегуларних пешадијских и коњичких војних снага османске армије. Састављени од добровољаца, најчешће Черкеза, Албанаца и Курда, избегавали су уређене борбе и били познати по зверствима, пљачки и одвођењу робља.

Оваква недела су на нашим просторима оставила дубок траг у односима Албанаца и суседних народа. Башибозуци су били познати по недостатку дисциплине, преноси Танјуг.

Извор: Политика

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.