Почетна » Наука » Системски индекс инфламације — решење за аутоимуне болести

Студије са Универзитета у Сасарију и Флиндерс Универзитета у Аделејду

Системски индекс инфламације — решење за аутоимуне болести

Рутински тест крви који мери нивое инфламације код пацијента могао би побољшати рано дијагностиковање и управљање широким спектром аутоимуних болести које су велики проблем данашњег друштва.

Системски индекс инфламације (SII) користи информације из рутинских лабораторијских података како би мерио инфламацију у телу, а испитивање овог индекса на нов начин могло би пружити кључне одговоре, каже стратешки професор клиничке фармакологије Ардуино Мангони са Медицинског факултета и факултета за јавно здравље Флиндерс Универзитета у Аделејду (Аустралија).

Foto: Flinders Foundation / Arduino Mangoni

„Индекс, који мери инфламаторне ћелије у крви, могао би имати кључну улогу у раној дијагнози, стратегијама управљања пацијентима и здравственим иницијативама које помажу код аутоимуних болести“, каже професор Мангони.

Аутоимуне болести настају када имуни систем напада тело

Аутоимуне болести, које обухватају више од 80 различитих обољења од инфламаторне болести црева (Кронова болест и улцеративни колитис), реуматоидног артритиса до дијабетеса типа 1 и мултипле склерозе, настају када имуни систем напада тело.

Ове болести погађају око 4 одсто људи на свету и често имају симптоме који су изузетно узнемирујући и онеспособљавајући, а ако се не открију, могу довести до озбиљних оштећења органа и ткива тела.

Нова студија са италијанског Универзитета

У новој студији професора Мангонија и италијанског професора Ангела Зинелуа са Универзитета у Сасарију, истраживачи су спровели систематски преглед и мета-анализу више истраживачких чланака о потенцијалној употреби индекса у дијагностиковању присуства и тежине аутоимуних болести.

Foto: Frontiers

„Кључни елемент за успешно управљање овим болестима је могућност да их идентификујемо у раном стадијуму, а затим пружимо циљану терапију“, каже професор Мангони.

„Тренутно доступни биомаркери инфламације, мерени у крви, имају ограничену дијагностичку тачност код неколико врста имунолошких болести, што доводи до штетних кашњења у дијагнози и лечењу ових стања.

„Овај проблем је подстакао потрагу за новим, прецизнијим биомаркерима имунолошких болести како би се унапредила дијагноза и целокупно управљање.

„Између ових кандидата биомаркера, они који су изведени из рутинских тестова крви који мере број одређених типова ћелија, попут неутрофила, лимфоцита и моноцита, све више су проучавани у имунолошким болестима.

Foto: Research Gate

„Један од ових хематолошких индекса, SII, показао се посебно тачним у дијагностиковању других стања која карактерише прекомерна инфламација и поремећен имуни систем, попут болести коронавируса 2019 (COVID-19).

„Наша студија свих досадашњих доказа потврђује да је врло вероватно да је SII супериорнији од тренутно доступних биомаркера и може се рутински користити у клиничкој пракси за оптималну дијагнозу и управљање пацијентима са имунолошким болестима“, каже он.

Инфламација је узрок многих болести

Упала (инфламација) је процес који се јавља у телу као одговор на оштећење или упалу. То је нормална функција тела и неопходна је за заштиту од болести и зарастање. Међутим, када је упала константна или неконтролисана, може бити штетна и изазвати разне болести.

Запаљење изазвано храном може бити резултат преједања, једења хране лошег квалитета или неприкладне за ваше тело, или једења хране која садржи алергене или токсине. То може довести до поремећаја варења, алергијских реакција и других здравствених проблема.

Упала изазвана храном такође може бити фактор ризика за развој хроничних болести, као што су дијабетес, хипертензија, болести срца и крвних судова, атеросклероза, рак и друге. Међутим, треба имати на уму да су за развој ових болести важни и многи други фактори, укључујући генетику, начин живота, навике у исхрани и друге.

Foto: Research Gate

До инфламације долази због неизбалансираног односа Омега- 6 и Омега- 3 масних киселина. Процесуирана храна коју данас махом конзумирамо као друштво, пуна је Омега- 6 масних киселина, док Омега-3 масних киселина скоро и да нема.

Намирнице богате Омега-3 масним киселинама су: риба, морски и орашасти плодови, ланено семе, авокадо, семе конопље, чиа семе, спанаћ, соја и говедина.

Зато је важно да водите рачуна о здравој исхрани, редовно вежбате и водите рачуна о општем здрављу како бисте смањили ризик од хроничних болести.

 

Извор: eurekalert.org, bol.rs

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.