Почетна » Геоаналитика » Сенат САД блокирао милијарде за Украјину и Израел

Улога Америке

Сенат САД блокирао милијарде за Украјину и Израел

Пакет нове безбедносне помоћи Украјини и Израелу вредан милијарде долара блокирали су у среду републиканци у америчком Сенату.

Они се залажу за строжије мере контроле имиграције на америчко-мексичкој граници.

За пакет помоћи гласало је 49 сенатора против 51, што значи да је мера од 110,5 милијарди долара мања од 60 гласова потребних у Сенату од 100 чланова да би се отворио пут за дебату.

Гласање је било по партијској линији, а сви републиканци у Сенату гласали су против, заједно са сенатором Бернијем Сандерсом, независним кандидатом који иначе гласа са демократама, али је изразио забринутост због финансирања тренутне израелске „нехумане војне стратегије“ против Палестинаца.

Лидер демократске већине у Сенату Чак Шумер такође је гласао против како би могао да поднесе захтев за поновно разматрање.

После гласања, Шумер, демократа, рекао је да је то „озбиљан тренутак који ће имати трајне последице за 21. век“, ризикујући пад западне демократије.

Републиканци су рекли да је гласање од суштинског значаја да би се подвукао њихов захтев за строжом имиграционом политиком и контролом на јужној граници.

„Данашње гласање је оно што је потребно да би лидер демократа препознао да републиканци у Сенату мисле оно што говоримо. Онда хајде да гласамо. А онда хајде да коначно почнемо да испуњавамо приоритете америчке националне безбедности, укључујући и овде код куће“, рекао је лидер републиканаца у Сенату Мич Меконел у изјави раније у среду.

Републиканци и демократе у Конгресу месецима расправљају о томе како да одговоре на захтев демократског председника Џоа Бајдена за милијарде долара финансирања Украјине за борбу против руских освајача, Израела након напада исламистичких милитаната Хамаса 7. октобра, америчких интереса у Индо-Пацифику и међународну хуманитарну помоћ.

Два захтева Беле куће да Конгрес усвоји законе о потрошњи, међутим, нису успела да прођу, а нервоза се шири у Конгресу САД јер застој прети да се продужи до 2024. Демократе тврде да је помоћ савезницима од суштинског значаја за подршку глобалној демократији и одбијање аутократија .

„Да не буде грешка, данашње гласање ће се дуго памтити. Историја ће бити оштро суђена… не можемо дозволити (руском председнику Владимиру) Путину да победи“, рекао је Бајден раније у обраћању у Белој кући.

Група демократа у Сенату сазвала је конференцију за новинаре да би тврдила да би блокирање закона послало поруку и противницима и савезницима САД да Сједињене Државе не стоје уз своје међународне партнере.

„Време истиче. „Имамо само неколико дана да направимо јасан, позитиван напредак ка разради коначних детаља потребних да покажемо да су Сједињене Државе поуздан савезник“, рекао је сенатор Крис Кунс.

Републиканци тврде да је прекомерна илегална имиграција преко јужне границе са Мексиком изузетно важан безбедносни проблем и кажу да желе више одговорности него што добијају од Бајденове администрације за средства америчких пореских обвезника која иду у иностранство.

Извор: Бањалука.нет

Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.