Почетна » Геоаналитика » Русија преузела председавање проширеним БРИКС-ом

Русија преузела председавање проширеним БРИКС-ом

Руски председник Владимир Путин изјавио је данас, поводом преузимања функције председавајућег БРИКС-у, да очекује успешну сарадњу са свим државама чланицама ове групе. Русија је службено преузела председавање од Јужне Африке, а у исто време, пет нових чланица – Египат, Иран, Уједињени Арапски Емирати, Саудијска Арабија и Етиопија – формално су постале пуноправне чланице.

Нове земље Брикса
Нове земље Брикса

Путин је изразио своје оптимизам и најавио нове приоритете за БРИКС у свом обраћању, нагласивши неопходност унапређења сарадње у области науке, високе технологије, здравства, екологије, културе и спорта. Такође, Путин је истакао жељу за стварањем заједничког механизма трговинског поравнања у оквиру економија БРИКС-а.

Генерални директор Руског савета за међународне послове (РИАЦ), Иван Тимофејев, навео је да ће финансијска сарадња бити приоритетна тачка дневног реда, посебно имајући у виду изазова увођења санкција, које су без преседана Русији и Кини.

„Нико не може гарантовати да западне санкције неће бити примењене на друге земље. Због тога ће питања финансијских односа заузети важно место на дневном реду руског председавања“, објаснио је Тимофејев.

Очекује се да ће Русија наставити разговоре о решавању питања на Блиском истоку и осталим глобалним темама које традиционално обухватају земље чланице БРИКС-а. Москва је већ најавила око 200 одвојених догађаја повезаних са БРИКС, укључујући и министарске састанке, који ће се одржати у градовима Нижњи Новгород и Казањ.

Група БРИКС, формирана 2006. године са четири оснивача – Бразилом, Русијом, Индијом и Кином, добила је додатни ентузијазам са придруживањем Јужне Африке 2011. године. Током руског председавања, очекује се да ће група наставити да јача своју улогу као значајан фактор у међународним односима.

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.