Почетна » Слободна зона » Променио име у „Буквално било ко други“ и улази у трку за председника САД

Променио име у „Буквално било ко други“ и улази у трку за председника САД

ОСТИН – Дастин Ибеј из Тексаса променио је име у „Буквално било ко други“ и најавио да ће се кандидовати на новембарским изборима за председника САД.

Он је рекао да је желео да промени име јер није задовољан председничким кандидатима – Џоом Бајденом и Доналдом Трампом, преноси Гардијан. „Триста милиона људи може боље. Стварно би требало да постоји неки излаз за људе попут мене којима је доста ове сталне размене моћи између две стране од које обичан човек нема користи“, навео је „Буквално било ко други“.

Да би се појавио на гласачким листићима на новембарским изборима у Тексасу, потребно му је најмање 113.000 потписа.

Пошто је то мало вероватно, „Буквално било ко други“ позива гласаче да допишу његове име. „Американци су предуго били жртве политичких партија које су лојалност партијама стављале изнад управљања државом. Хајде да заједно пошаљемо поруку Вашингтону и кажемо: ‘Или ћете нас представљати или ћете бити замењени'“.

Амерички председнички избори су сложен и индиректан процес који укључује низ степена, од примарних избора и кокуса, до националних конвенција и коначног гласања у Изборном колегијуму. Кандидати за председника морају прво да освоје номинацију својих политичких странака, што се обично постиже победом на серији примарних избора и кокуса широм земље. Након тога, политичке странке одржавају националне конвенције да би формално изабрале своје кандидате. У општим изборима, грађани гласају за изборнике који су обећали да ће подржати одређеног кандидата, а не директно за саме кандидате. Изборници који чине Изборни колегијум затим гласају за председника и потпредседника. Кандидат који добије апсолутну већину гласова у Изборном колегијуму (најмање 270 од 538) бива изабран за председника. Ако ниједан кандидат не добије апсолутну већину, избор председника прелази у Представнички дом, док Сенат бира потпредседника. Изборни систем САД је децентрализован, што значи да свака држава има своја правила у вези са гласањем и бројањем гласова. Овај систем је утемељен у Уставу САД и има за циљ да балансира утицај различитих држава, узимајући у обзир њихову популацију и политички утицај. Избори се одржавају сваке четири године, првог уторка после првог понедељка у новембру, а следећи избори су заказани за 5. новембар 2024. године.

Избори за председника САД заказани су за 5. новембар.

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.