Почетна » Наука » Почетак враћања нормалном ритму спавања

Почетак враћања нормалном ритму спавања

Особе које више дневних сати преспавају, а кад падне мрак се разбуде због чега су одавно заслужиле надимак „ноћне птице”, ипак могу да промене овакав свој распоред будности и сна. Истина, за то је потребно мало труда и времена, а решење су понудили истраживачи британских универзитета у Бирмингему и Сарију, као и аустралијски лекари универзитета Монаш из Мелбурна.

Препорука овим особама које желе да промене свој дневно-ноћни ритам је да свакога дана током најмање три недеље одлазе на спавање два сата пре свог дотадашњег уобичајеног времена за починак, али и да ујутру „ухвате” што више дневне светлости. Саветовано им је и да доручак поједу што је могуће раније, чим отворе очи и мало се разбуде, и да физички активни буду само ујутру. Ручак би требало да имају свакога дана у исто време, а било им је забрањено да једу после 19 часова. Осим тога, учесницима није било дозвољено да после 15 сати пију кафу, нити су смели да дремају после 16 часова. Такође, сви су у вечерњим сатима морали да ограниче изложеност вештачком осветљењу са разних екрана.

Студија јеобјваљена у часопису Медицина спавања (Sleep Medicine) и бацила је боље светло на навике особа које годинама на починак крећу око 2.30 иза поноћи, а ујутру се буде око 10 сати.

Др Дебра Скен објаснила је да „ноћне птице” уз једноставну рутину могу свој биолошки сат да поправе и тако побољшају и психичко и физичко здравље. Недовољно сна или поремећени ритам дана и ноћи повећава ризик од обољења срца и крвних судова, а погодује и настанку шећерне болести.

„Ноћне птице” које су учествовале у овом истраживању су после три нeдеље успеле да свој биолошки сат помере два сата уназад и код њих је врло брзо измерен мањи ниво стреса, поспаности и умора.

Извор: Политика

Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.