Почетна » Наука » Палата науке: Јединствен научни центар у срцу Београда

Задужбина Миодрага Костића отвара врата у децембру

Палата науке: Јединствен научни центар у срцу Београда

Задужбина Миодрага Костића представила је садржаје и активности које ће се одвијати у Палати науке, највећем центру за истраживање и популаризациј унауке у региону.

Центар ће, према плану, врата за посетиоце отворити у децембру ове године.

Јавност је крајем прошле године упозната са оствареном сарадњом са Електротехничким факултетом Универзитета у Београду, чији ће професори и студенти у Палати науке располагати са 19 најсавременијих истраживачких центара.

30 едукативних експонената

У Палати науке налазиће се стална поставка која ће бројати преко 30 едукативних и интерактивних експоната који ће објашњавати технологију, појаве у свемиру и природи, као и људско биће.

Поред тога, један део простора биће резервисан за гостујуће научне изложбе, како би посетиоцима редовно био на располагању нов и атрактиван садржај из различитих научних дисциплина.

„Велики број експоната у Палати науке укључиваће, уз обавезну едукативну компоненту, и елемент забаве и игре, како би се најмлађима на занимљив начин приближиле технолошке иновације и научни феномени.

Спремамо и посебно опремљен дечији кутак, у коме су садржаји из области програмирања, роботике, геологије, али и уметности, осмишљени за предшколце. Задужбина ће у свом раду посебну пажњу посветити ученицима основних школа у циљу доприноса квалитету образовања, буђењу радозналости и интересовања за науку”, рекао је Немања Ђорђевић, управитељ Задужбине Миодрага Костића.

Највећи интерактивни глобус

Напомиње да је целокупни простор од пет и по хиљада квадрата замишљен тако да посетиоцима нуди јединствена научна искуства и узбудљиве демонстрације, уз роботе, холограме, примену проширене и виртуелне реалности у изложбеним поставкама.

У Палати науке налазиће се највећи интерактивни глобус у Европи, пречника три метра, на чијој површини ће се приказивати више од 500 различитих пројекција Земље, планета, путања авиона, геолошких феномена и климатских промена, и то у реалном времену захваљујући НАСА бази података.

Међу атрактивним садржајима издваја се и планетаријум, сферни биоскоп површине преко 100 квадрата са 36 седећих места, у коме ће се, поред пројекција на тему свемира, емитовати и едукативни филмови из различитих научних области.

Посетиоцима ће на располагању бити VR escape room, док ће предах у обиласку експоната моћи да потраже у научном кафеу и књижари, али и ресторану који ће бити отворен на последњем спрату.

Велелепно здање на углу улица Краља Милана и Кнеза Милоша, у коме ће се налазити Палата науке, управо ће ових дана открити своју реновирану фасаду. Рестаурација и конзерваторски радови изведени су у сарадњи са Заводом за заштиту споменика културе града Београда, како би се очувала архитектонска и уметничка вредност зграде која ове године обележава 100 година од изградње.

Извор: Политика

Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.