Почетна » Спорт » Немања Бјелица завршио богату каријеру

"Хвала Карију, Дуди и Жељку"

Немања Бјелица завршио богату каријеру

Српски кошаркаш Немања Бјелица ове суботе одлучио је да стави тачку на богату каријеру.

Крини кошаркаш и некадашњи репрезентативац Србије одлуку је саопштио на Инстаграму, а недуго после тога објавио и званично саопштење.

Обраћање „Професора“, играча који је са Србијом био вицешампион света и Европе, преносимо у целости.

„Прочитао сам до сада бројна саопштења професионалних спортиста којима објављују крај своје каријере. Тада сам размишљао да ћу, кад за то дође време, лично избећи такав тренутак, јер сам се одувек трудио да моје једино обраћање јавности буде искључиво са кошаркашког терена.

Негде давно сам прочитао да нико није победио време. Последњих година сам тога постао потпуно свестан. Сада, мимо свих мојих очекивања, осећам потребу да, после пуних 20 година, званично објавим да је дошао крај.

Тражио сам у почетку своје мало место на кошаркашкој мапи, почев од терена мог блока 70 на Новом Београду, до правог заљубљивања у кошаркашке обруче после рада са тренером Ацом Јањићем. Многи не знају да су ме Милан Мандарић у „Суперфунду“, касније Зоран Костић у Аустрији, потом Бранко и Миливоје Каралејић, као и моји први агенти Бојан Тањевић и Луцијано Капикјони, на почетку веома подржавали и охрабривали да могу много и далеко. То ценим и не заборављам.

Посебну захвалност дугујем тројици наших великих тренера, без којих кошарка у Србији не би данас била овако цењена и вољена. Они су ме, свако на свој начин, научили шта значи игра за репрезентацију и како треба бранити заставу и грб наше Србије. Светислав Пешић ме је препознао као играча, дао ми шансу и пружио велику подршку. Душан Ивковић ме је уврстио у репрезентацију чији сам дрес годинама са великим поносом носио, а уз Жељка Обрадовића сам у Фенербахчеу играо најбољу кошарку у животу и постао МВП сезоне Евролиге.

У НБА сам потпуно променио начин своје игре, али не жалим… Жарко Ђуришић, током боравка у Минесоти, затим Владе Дивац и Пеђа Стојаковић у Сакраменту, дали су ми нови подстицај и снажно ме гурали у нове победе.

Круна мог професионалног пута је било освајање шампионског прстена са Голден Стате Вориорсима и тренером Стивом Кером који ми је кошаркашки правоугаоник приказао на другачији начин.

Током моје каријере у УСА, Лукас Чарте из Шпаније је постао мој велики пријатељ, искрени саветник и човек од великог поверења. Захвалност дугујем и мом брату Владимиру Ћуку, који је увек био уз мене.

И сви остали које сам се срео на мом кошаркашком путу, бројни саиграчи и пријатељи из репрезентације, затим Сеад Галијашевић, Душан Сајић, доктор Гага Радовановић, Бата Зимоњић, Дејан Милојевић, Срђан Недељковић, Аца Матовић, Александар Кесар, Филип Волшек и многи други, дали су, свако на свој начин, несумњив допринос у развоју моје каријере.

Наравно, уз мене су увек стајали моји дивни родитељи, посебно отац Милован, чију сам неизмерну љубав и безрезервну подршку, осећао стално и свуда. Ипак, мој највећи успех и понос су моја деца Ника и Стефан.

Хвала репрезентацији Србије, Црвеној звезди, Фенербачеу и Голден Стејту. Можда сам мало и одужио, али је изгледа морало тако…

Ово је крај моје каријере и надам се скором почетку неког новог изазова у спорту који много волим и који ми је толико дао.

Хвала свима!“, написао је Немања Бјелица.

Богата каријера

Сениорску каријеру почео је 2008. године у Црвеној звезди код Светислава Пешића, где је био до 2010.

После Звезде играо је за Басконију и Фенербахче, у чијем дресу је био МВП Евролиге.

Касније се отиснуо у НБА лиги, где је бранио боје Минесоте, Сакрамента, Мајами Хита и Голден Стејта, са којима је освојио и НБА прстен у сезони 2021/22.

Поново се вратио у Фенербхаче, али је због повреде пропустио већи део сезоне 2022/2023, а текућу је почео у Звезди код Душка Ивановића, после чега је брзо дошло до раскида сарадње.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nemanja Bjelica (@nemanjabjelica8)

Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.