Почетна » Економија » На који начин ће агриволтаика променити пољопривреду?

Спој пољопривреде и обновљивих извора енергије

На који начин ће агриволтаика променити пољопривреду?

У свету који се суочава са изазовима као што су климатске промене и потреба за одрживим развојем, агриволтаика се истиче као једно од најиновативнијих решења које спаја пољопривреду и обновљиву енергију на начин који је до сада ретко виђен.

Шта је агриволтаика?

Ова технологија нема за циљ само постављање соларних панела изнад поља, то је пре свега један комплексан систем који доноси низ користи за пољопривреднике, животну средину и локалне заједнице.

Foto: Metsolar

Агриволтаика пружа заштиту биљкама од екстремних временских услова попут високих температура, суше или јаких ветрова. Соларни панели пружају хладовину усевима испод, чиме се смањује стрес на биљке и омогућава им оптималне услове за раст и развој.

Ова хладовина такође помаже у очувању воде, јер спречава брзо испаравање, чиме се смањује потреба за наводњавањем.

Који су њени бенефити?

Осим заштите биљака, агриволтаика такође омогућава производњу чисте енергије директно на фарми. Соларни панели генеришу електричну енергију која може бити коришћена за напајање пољопривредне механизације, система за наводњавање или чак за продају компанијама за дистрибуцију електричне енергије.

Foto: Innoplant

Ово смањује трошкове енергије за пољопривреднике, чини их мање зависним од традиционалних извора енергије и доприноси смањењу емисија гасова са ефектом стаклене баште.

Али ту није крај. Агриволтаика такође доприноси побољшању квалитета земљишта и смањењу потребе за хемијским средствима.

Биљке које расту под хладовином соларних панела имају мању изложеност коровима, што смањује потребу за хербицидима. Осим тога, хладовина панела може смањити потребу за водом, чиме се спречава ерозија и побољшава плодност земљишта. Такође, може бити од помоћи и животињама да ту пасу, склоне се од Сунца или временских непогода.

Foto: Enel Green Power

Које су њене предности?

Предности агриволтаике су већ доказане у пракси широм света. Пројекти попут јапанског „Solar Sharing“ пројекта или француског „Fontaine Blue Forest“ пројекта су само неки од примера успешне имплементације ове технологије. Ови пројекти не само да повећавају приносе усева и производњу обновљиве енергије, већ и стварају одрживије и отпорније заједнице.

Foto: Business Insider / „Solar Sharing“

Уз све ове предности, агриволтaика постаје све популарнија у пољопривредној индустрији и ван ње. Ово није само технологија; то је покрет ка одрживијој, зеленијој будућности за пољопривреду и енергетику.

Са све већим бројем фарми и пољопривредних газдинстава које усвајају агриволтаику, можемо очекивати да ће ова технологија имати све већи утицај на начин на који производимо храну и енергију, чинећи наш свет чистијим и здравијим за све нас.

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.