Почетна » Историја » „Кристална ноћ“ — окидач за Xолокауст

Државни прогон и геноцид

„Кристална ноћ“ — окидач за Xолокауст

Кристална ноћ представља нацистичку акцију усмерену против Јевреја, уништавање њихове имовине и културних споменика. Она се догодила у ноћи између 9. и 10. новембра 1938. године и у историји је уписана као почетак елиминације јеврејског народа из немачког друштва. Елиминација и погром јевреја, биле су основне „црте“ политике Нацистичке партије.

Ова, агресивна политика Нацистичке партије своје постојање веже за долазак Адолфа Хитлера на место канцелара 1933. године. Те године је уведено неколико закона којима су Јеврејима ускрећена могућност да делују у одређеним удружењима и буду запослени у државним службама. 1934. године Хитлер је постао фирер а закони које је доносила власт бивали су све ригорознији. Убрзо након тога, Јеврејима је било забрањено да буду медицинари и правници. Тако се низ права која су им била ускраћена само низао до 1935. године.

Конгрес странке у Нирнбергу

Конгрес Нацистичке стране у Нирнбергу се одржао 15. септембра. Важне тачке овог састанка су биле “ О држављанству Рајха“ и „О заштити немачке крви и немачке части“.  Према закону „О Држављанству Рајха“ немачки становник је морао да буде немачке крви и служи Рајху. Други закон који је донешен забрањивао је мешовите бракове, односно брак између Немаца и Јевреја. Хитлер и странка су мешовите бракове окарактерисали као „скрнављење расе“. Такође, Јеврејима је било забрањено да имају немачку послугу млађу од 45 година и да истичу своје националне симболе. Сума сумарум, јеврејски народ је у том периоду био деградиран на маргину друштва.

Повод за „Кристалну ноћ“

Иако је велики број Јевреја напустио Немачку у периоду од 1933.-1938. године, њихова заједница на територији којом је управљао Рајх је и даље била јака. С’тога је нацистима требао повод како би прогоне учинили још агресивнијим.

Иницијална каписла након које ће уследити „Кристална ноћ“ било је убиство Ернста фон Рата у Паризу. Трећег секретара немачке амбасаде у Паризу је убио Хершел Гриншпан, тада седамнаестогодишњи младић јеврејског порекла. Дубоко потрешен судбином свога народа и одмаздом коју је Рајх вршио над јевреским народом, Хершел је пуцао у фон Рата и тако га усмртио. Млади Јеврејин се сам предао париској полицији и признао шта је починио. У његовом џепу наводно је пронађено писмо упућено родитељима: „Нека ми Бог опрости… Морам да протествујем како би цео свет чуо мој протест и то ћу и учинити“.

Вест се убрзо проширила и до Хитлера кога је затекла 9. новембра у Минхену на прослави гушења Пивничког пуча. Хитлер је убрзо напустио овај догађај а члановима се обратио Јозеф Гебелс. Он је истакао да се странка неће светити Јеврејима због убиства, али ако народ одлучи да предузме одређене мере, војска и полиција се неће мешати. 

Ноћ између 9. и 10. новембра

Лицемерје Нацистичке странке убрзо је доживело врхунац јер су чланови Хитлерјугенда преобучени у цивилну одећу започели своју „операцију“. Те ноћи, нацисти су организовали поггром јевреја на територији читаве Немачке. Следбеници Хитлера, углавном млади људи, почели су да уништавају јеврејске продавнице, гробља и синагоге, а штета је била огромна. Улице немачких градова су биле пуне стакла, па отуда и назив „Кристална ноћ“. Многи су у страху извршили самоубиство, а од стране Рајха је убијена 91 особа и ухапшено преко 30 000 јевреја који су смештени у концентрационе логоре. Тако је „Кристална ноћ“ оставила незабележене последице по један народ у новијој историји.

Штета и последице по јеврејски народ

Целокупна штета коју су починили Трећи Рајх и немачки народ пала је на плећа јеврејског народа, а она је гласила милијарду немачких марака. Јевреји су након овог немилог догађаја плаћали штету на уштрб своје имовине, плус казну за убиство Ернста фон Рата. Све ово, била је само увертира за још гнусније злочине које ће јевреји претрпети од Хитлера и његовог режима. Врхунац свих ових „прогона“ био је Холокауст (јевр. „велика несрећа“) у виду прогона свих неистомишљеника Адолфа Хитлера и његовог нацистичког режима.

 

 

 

 

 

Извор: РТ, Спутник

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.